Na dveh kvadratnih metrih je nameščenih 12 plastičnih zabojnikov z vodo in blatom, v katerih znanstveniki vzgajajo rastline. Vendar pa to ni vse. »Rastline in bakterije si izmenjujejo delo. Gre za enostavno načelo: rastline s fotosintezo proizvajajo ogljik in okrog 40 odstotkov energije preusmerijo v zemljo, kjer živi množica mikroorganizmov – bakterij in plesni. Mi smo to izkoristili tako, da smo v tla namestili tako imenovan biološki polnilec,« je pojasnil biokemik David Strik.

marjoleinanddavid.jpg

Uporabne bakterije

Eksperiment temelji na spoznanjih, starih več kot 50 let, po katerih vsako živo bitje z izgorevanjem glukoze proizvaja šibak tok. Večina živih bitij uporablja ta šibki tok za notranje življenjske procese. Vendar pa bakterije ta naboj sproščajo večinoma v zrak, kjer se spaja s kisikom. Kadar kisika ni, iščejo druge snovi, da se znebijo presežne električne energije.

To so pred nekaj leti odkrili nemški raziskovalci in izumili mikrobsko baterijo (MFC). V tej bateriji je poseben hranljiv substrat, v katerem živijo bakterije. Presežek energije, ki jo proizvedejo bakterije, gre neposredno v anodo, kjer je na voljo za uporabo.

gras_plant.jpg

Neprekinjeni tokokrog

Tako kot za druge pa tudi za to baterijo velja, da lahko odda le enako količino energije, kot jo prejme. Za kaj več bi potrebovali neprekinjen električni tok energije, ki bi sistemsko hranil bakterije. To nalogo opravljajo rastline v plastičnih zabojnikih na strehi inštituta.

Po poročanju nemškega Deutsche Welle rastejo rastline v substratu in neprestano proizvajajo glukozo. Rastline absorbirajo sončno energijo in z njo hranijo bakterije, bakterije pa proizvajajo električno energijo. Ves proces poteka ponoči.