Na žalost ni mogoče najeti kar prvega, ki ga najdete med oglasi, in pričakovati, da bosta gradnja ali prenova potekalai brezhibno. Statistika namreč kaže, da so pred izvajalci del z večjim številom pritožb le še prodajalci avtomobilov. Kako torej najti pravega?

Napišite seznam

Napišite natančen seznam del, ki naj bi jih izvajalec opravil. Vsakemu, ki ga pokličete, pa natančno razložite, kaj potrebujete. Tako bo lahko tudi sam ocenil, ali sploh lahko zadosti vašim pričakovanjem.

polyurethanefoam.jpg

Pridobite priporočila

Izprašajte sosede, znance in prijatelje. Najlažje je namreč najeti nekoga, ki se je že pokazal za sposobnega in zanesljivega. Svoja priporočila pa vam bo posredoval tudi vsak dober izvajalec.

Zahtevajte predračun

Prav je, da zahtevate vnaprejšen izračun stroškov in izvajalcu del postavite pogoj, da se ta od končnega računa ne sme razlikovati za več kot 10 odstotkov. Seveda lahko izvajalec takšno zahtevo zavrne, vendar pa mu dajte vedeti tudi, da boste pošteno plačali vsako uro dela več, kot je predvidel predračun.

men_shaking_hands.jpg

Pripravite urnik

Z izvajalcem skupaj pripravita urnik del. Zapišita, kdaj se bodo ta začela in končala, nato pa se dogovorita še o poteku dela v vmesnem času. Če tega ne storite, se sicer kaj lahko zgodi, da bo izvajalec kasneje sprejel veliko bolj donosno delo in zato vašega postavil na stranski tir.

Sestavite pogodbo

Na vsak način še pred začetkom del podpišite pogodbo, ki bo črno na belem popisala vse, kar ste se z izvajalcem del dogovorili že ustno. Tako boste vedeli, kaj lahko pričakujete; če pa se pričakovanja ne bodo izpolnila, boste svojo pravico lahko poiskali tudi na sodišču.