Glavni razlog, da si priskrbite primerno orodje, je zagotovo skrajšanje dela, saj prihranite čas in denar za obnovo ali gradnjo, če imate v roki pravo orodje. V nadaljevanju vam predstavljamo osnovne kose orodja, ki niso dragi, so pa trpežni in lahko zdržijo tudi po več kot 50 let.

Kladivo

Prvo na seznamu je seveda kladivo. To je verjetno najpomembnejše orodje za prenovo doma; da pa bo zdržalo čim dlje, kupite takšnega, ki ima jekleno držalo z gumijastim oprijemalom. Guma na držalu naj bo nazobčana, tako da je trenje med roko in kladivom večje in zato oprijem boljši.

Komplet za shranjevanje orodja

Zakaj bi kupovali posamezne kose orodja, ki ležijo povsod po hiši ali garaži, če pa lahko kupite komplet? V njem je orodje lepo zloženo; če ga boste redno vračali na svoje mesto, bo tam tudi ostalo.

tool_box.jpg

Izvijač

Kupite mešani komplet izvijačev, ki se bolj splača, kot če bi kupili en sam izvijač. Za lažje delo poiščite baterijski komplet.

Dolge ploščate klešče

Dolge ploščate klešče največ uporabljamo za popravilo različnih električnih naprav v domu in domači pisarni. Zaradi svoje dolžine in ozko oblikovanih klešč so primerne predvsem za natančna opravila, kot je prevezava žice.

needle_nose_pliers.jpg

Preizkuševalec električne napetosti

Za testiranje električnega toka boste potrebovali preizkuševalec napetosti. Ta je lahko tudi najcenejši, saj deluje enako kot najdražji. Pred vsakim popravilom najprej testirajte vtičnice, ali so še pod električno napetostjo ali ne, da se izognete električnemu udaru.

Spenjalne klešče

Eno od bolj močnih orodij so spenjalne klešče. Vse, kar morate storiti s tem orodjem, je, da nastavite velikost na kleščah tako, da zaobjamejo vse, kar želite pritrditi skupaj. Po končanem delu z vzvodom na ročaju klešče enostavno sprostite.

spenjalne_klesce.jpg

Olfa nož

Manjkati pa ne sme niti olfa nož. Priskrbite si takšen nož, ki mu lahko zamenjate rezila, ki so običajno že priložena kompletu. To je bolj praktično in poceni, kot pa če bi kupili nož brez možnosti menjave rezila.

Električni vrtalnik

Slej ko prej boste potrebovali tudi vrtalnik. Najbolje je izbrati vijačni vrtalnik − to pa pomeni, da ima dva utora, ki potekata po svedru v obliki vijaka in med uporabo sproti odstranjujeta izvrtani material.

mans_hand_using_electric_drill_to_drill_wood_pls_00003123_001.jpg

Jekleno dleto

Ne plastično ali leseno, najbolj praktično je jekleno dleto. Čeprav je to eno najstarejših orodij, pa danes zato ni nič manj aktualno pri obnovi doma.

Vodna tehtnica

Kadar boste želeli poravnati sliko na steni ali izmeriti ravno linijo kuhinjskih omaric med prenovo, vam bo najbolj koristila vodna tehtnica. Podolgovato merilno sredstvo je napolnjeno z vodo, pritisniti pa ga morate ob izbrano površino in uravnati vodni mehurček na sredino.

Ročna žaga

Namesto motorne žage uporabljajte raje ročno žago. Ne le, da boste prihranili denar za gorivo in sproti utrjevali mišice, ročna žaga je tudi prijaznejša do okolja.

hand_saw.jpg

Zaščitna očala

Pri delu pa ne pozabite tudi na varnost in vedno nosite zaščitna očala.