Stanovanja v mansardi so zaradi spuščene strehe pogosto prikrajšana za kakšen kvadratni meter bivalnega prostora, a če imate dobre ideje, lahko posamezne kotičke prav lepo uredite.

mansarda3.jpg

Da bi kar najbolje izkoristili površino, opremite dom s po meri izdelanim pohištvom, ki se bo do popolnosti vključilo v prostor. Vgradne omare in police so idealne za takšna stanovanja. Na primer: nižji del strešnega naklona lahko izkoristite za namestitev knjižnih polic ali delovne mize. Vendar pa bodite pozorni, da tla ne bodo postala prostor za kopičenje stvari.

Uporabna strešna okna

mansarda2.jpg

Poseben šarm dajo mansardnim stanovanjem strešna okna. Le zamislite si prvo jutranjo kavo v dnevni sobi, obsijani s soncem, ali pogled v nebo, medtem ko ležite v svoji postelji! Prav zaradi tega je za popolni užitek neizbežna dobra toplotna izolacija, še posebno, če se v toplejšem letnem času ne želite »kuhati« na 40 stopinjah Celzija. Odlična rešitev je tudi klimatska naprava.

S svetlimi barvami vizualno povečajte prostor

mansarda1.jpg

Strokovnjaki svetujejo, da stene mansardnega stanovanja prebarvate v belo ali drugo svetlo barvo, s katero ne boste vizualno znižali višine. Bela bo odprla in povečala prostor, vsebnost dnevne svetlobe bo tako večja, prostor pa bo videti bolj zračen in prostoren. Če vam manjka naravne svetlobe, vgradite v temnejše strešne kote in podobna območja dobro razsvetljavo in postavite stoječe svetilke.

Slavne francoske mansarde

mansarda4.jpg

Zamisel o popolni izkoriščenosti podstrešnega prostora je nastala že v 17. stoletju, ko se je slavni francoski arhitekt Francois Mansart (1598 - 1666), po katerem so mansarde dobile tudi ime, prvi strokovno lotil preureditve praznega podstrešja. Dve stoletji kasneje je boemski način življenja umetniško navdihnjenega Pariza konec 19. in začetka 20. stoletja ustoličil podstrešje kot prostor, ki je ne glede na velikost in opremo odet v poseben šarm, intimnost in ekskluzivnost.