Arhitekti Anton Nadtochiy, Vera Butko in Ekaterina Golovanova iz ruskega arhitekturnega biroja Atrium so v neposredni bližini Moskve na 731 kvadratnih metrih površine zasnovali moderno družinsko hišo, imenovano Gorki. Edina želja lastnikov je bila, da arhitekti oblikujejo sodobne bivalne prostore.

Hiša, oblikovana v skladu z okolico

gorki_2.jpg

Hiša je postavljena zahodno od Moskve, na vrhu hriba, obkroženega z borovim gozdom. Z vrha se odpre prekrasen razgled na tri strani, le severna stran ne ponuja zanimivega razgleda, zato so se arhitekti odločili, da jo zaprejo in preusmerijo pozornost na druge tri smeri neba. Porodila se jim je ideja, da ustvarijo zložen načrt hiše, ki po obliki spominja na črko G.

gorki_3.jpg

Zgradba je dvignjena od tal, posebna oblika pa ustvarja številne kotičke v hiši in okoli nje, ki služijo kot stanovanjski prostori in mesta za shranjevanje predmetov. Obenem je hiša odprta sončni svetlobi, saj ima okna usmerjena proti jugu, zahodu in vzhodu.

Elegantni notranji prostori

Tudi v notranjosti hiše se dobro vidi in čuti struktura v obliki črke G. Še posebno je opazna v kuhinji in odprtem dnevnem prostoru, kjer se družinski prostor dotika spalnic. Tukaj pravzaprav ni razlike med zunanjostjo in notranjostjo: enak les, ki so ga uporabili za zunanje stenske obloge, krasi tudi notranje stene.

gorki_notranjost.jpg

Nekaj oken, na primer v kopalnici, je narejenih tako, da so prepognjena in zavzemajo del stene in stropa. S tem v prostor pride čim več naravne svetlobe. Posebna pozornost pa je namenjena debelini betona in lesa, ki sta osnovna gradbena materiala, uporabljena pri gradnji. Arhitekti niso želeli, da so stene predebele, saj so tako bolj elegantne in funkcionalne.

gorki_7.jpg

Terasa in garaža

Nad zunanjo teraso je okoli pet metrov dolg betonski nadstrešek, ki služi kot streha. Zraven hiše pa je tudi garaža. Če se sprehodite po poti mimo hiše do konca zemljišča, je med borovci skrit še en manjši objekt, namenjen shranjevanju orodja, ki je po videzu popolnoma skladen z družinsko hišo.

Več fotografij ruske družinske hiše Gorki pa si oglejte v naši fotogaleriji.