V ogromnem številu izdelkov

Triklosan, ki ni tako neškodljiv, kot smo včasih mislili, najdemo v ogromnem številu izdelkov, na primer v milih, zobnih kremah, ustnih vodicah, kozmetiki, detergentih za perilo, obutvi, oblekah, igračah, pesticidih itd. Morda se niti ne zavedate, da uporabljate izdelek, ki vsebuje triklosan, saj se ta pojavlja pod različnimi imeni, denimo Irgasan DP 300, Lexol 300, Ster-Zac, Cloxifenolum, BioFresh in Microban.

triklosan.jpg

Izkazalo se je, da ima tri četrtine prebivalcev ZDA povišano vsebnost triklosana v svojem urinu. Raziskave so tudi pokazale, da triklosan niža telesno temperaturo in da na naš osrednji živčni sistem učinkuje kot depresiv. Doječe matere, ki so uporabljale zobne kreme, deodorante ali milo, ki vsebuje triklosan, so imele v svojem mleku več tega sredstva kot matere, ki niso uporabljale tovrstnih izdelkov za osebno nego.

Bodite pozorni na sestavine

Triklosanu se lahko izognete, če ste med nakupovanjem pozorni na sestavine, ki jih vsebujejo izdelki. Zgoraj smo že zapisali, za katerimi imeni se triklosan skriva, na vas pa je, da ste na ta imena pozorni in se jim izognete.