Kuhanje in okraševanje hrane s cvetlicamii, zelišči in drugimi užitnimi rastlinami ni ravno nov trend. Je pa novost uporaba cvetlic, ki so primerne za uživanje, čeprav so nekatere uporabljale že mnoge tradicije po svetu. Največ se uporabljajo vrtnice, tulipani, kapucinke, mačehe in marjetice, ki lahko sestavljajo zelo privlačno namizno dekoracijo.

Tradicija uporabe užitnih cvetlic

edible_flowers_pansiespensees.jpg

Cvet buče, na primer, so že stoletja uporabljali za kuhinjsko namizno dekoracijo v južni Afriki. Na Japonskem imajo staro navado, da vsakemu prišleku ponudijo riževo žganje (sake) in zraven cvetni listič krizanteme. Stari Rimljani pa so imeli tradicijo postavljati šopek gladijol na mizo za okras, preden so jih pojedli skupaj s soljo in olivnim oljem.

Užitni cvetovi

V Evropi se je okraševanje hrane z užitnimi rožami začelo v 16. oziroma 17. stoletju. V spomladanskem času so nabirali cvetove sadnih dreves, vijolic in mačeh, ki so jih uporabljali kot dekoracijo in kot dodatek hrani. Izdelovali so tudi rože, natančneje, cvetove iz sladkorja, ki so jih pobarvali v pisane odtenke.

edibleflowers1.jpg

Sladkorne rože

Francoski lastnik Violeau je bil prvi, ki je v izdelovanje svojega peciva dodal tudi mačehe in naredil sladkorne rože. Drugi so se hitro zgledovali po njegovem receptu in trend se je razširil po vsej Evropi. Recept je pravzaprav zelo preprost: mačehe po vrhu le premažete z jajčnim beljakom in sladkorjem, nato pa vse skupaj pustite počivati nekaj dni, da se strdi.

pansy_cakes_web.jpg

Užitna dekoracija

V današnjih francoskih pekarnah in slaščičarnah so priljubljeni pecivo, sladkorne rože, sufle in marmelada iz vijolic ter sladoledi z dodatkom mačeh in drugih rož iz sladkorja. Ti so odlična dekoracija za vsako poletno mizo in slasten prigrizek ob kosilu. Poleg tega cvetove lahko uporabljamo tudi kot sestavino solatnega krožnika.

pansy_salad.jpg

Za peko in okraševanje lahko med drugim uporabite cvetove mačehe, nageljnov, geranij, gladijol, sladkega graha, detelje, sivke, lilije, pasijonke, petunij, sončnic, vrtnic, marjetic, španskega bezga, zimske kreše, vijolice, žajblja in bučk.