Okužbe so lahko posledica požiranja vode, vdora vode v nos, usta, ušesa, sluznico, skozi razmehčano kožo... Tudi neustrezno vedenje, denimo če si ne preoblečemo mokrih kopalk ali ne osušimo presledkov med prsti, lahko predstavlja dejavnik tveganja. Z mikroorganizmi okužena voda v bazenih lahko povzroči okužbe kože ter zunanjega in srednjega ušesa. Poleg draženja oči, ki ga povzročajo klor in njegove spojine, lahko povzroči tudi nalezljivo vnetje očesne veznice.

Občasno se pojavljajo še okužbe prebavil, zadnje čase pa so deležne posebne pozornosti bazenske okužbe z drobnim zajedavcem, kriptosporidijem. Bilo je tudi nekaj primerov, ko je kopališka voda povzročila amebni meningoencefalitis in virusni meningitis. Gripi podobna obolenja in bolezni dihalnih poti, kot so vnetje nosne sluznice, sinusitis, vnetje žrela, bronhitis in pljučnica, so lahko posledica stikov dovzetnega gostitelja s prenašalci bolezni oziroma bazensko vodo. Najpogostejše okužbe - prenašajo se s stikom bosih stopal s površinami - so virusne bradavice in glivične bolezni stopal.

Najpogostejše so glivične okužbe

pool1.jpg

Na kopališčih pa tudi v savnah se lahko pogosto okužimo z glivicami. Da bi to neprijetno okužbo preprečili, vam svetujemo, da ob bazenu nosite plastične natikače in tako preprečite neposreden stik kože z okuženimi tlemi. Po uporabi prhe ali ko pridemo iz bazena ali savne, si noge temeljito obrišemo, zelo občutljivim ljudem ali ljudem s slabšo odpornostjo pa svetujemo uporabo posipa s protiglivičnim delovanjem.

Pomembno je tudi, da z zadrževanjem v vodi ne pretiravamo, saj se tako izpira zaščitni kislinski plašč kože, ki je v celoti bolj podvržena okužbam. Prav tako pa je nevarnost okužbe večja takrat, ko je organizem podhlajen in utrujen. Zato je bolje iti v vodo večkrat in za krajši čas. Na čas zadrževanja v vodi moramo biti še posebno pozorni v masažnih bazenih.

 V nevarnosti pa ni le vaša koža

pool2.jpg

Na kopališčih se ljudje zelo pogosto okužijo z boleznimi prebavnega sistema. Nekatere izmed teh so lahko zelo resne. Med tovrstne bolezni spada šigeloza, ki jo povzročajo fekalije v vodi, ki jo pogoltnemo. Za okužbo zadostuje od 10 do 100 bakterij, zato se zlahka okužimo. Med bolezenske znake spadajo diareja, slabost, vročina, krči in bruhanje.

Z bakterijo E.Coli pa se  okužimo s požiranjem okužene vode. Tudi za to bolezen zadostuje majhna količina bakterij, povzroči pa lahko tudi smrt. Običajno nas muči diareja, bolezen pa lahko poškoduje črevesje.