Kölnski sejem je že tradicionalno kazalnik najnovejših smernic, ki krojijo dizajn notranje opreme. Letošnji moto? Vrnitev k naravi! Odličen dizajn in kakovost sta še vedno glavni zahtevi, ko izbiramo kakršno koli novo pohištvo, vedno bolj pa smo pozorni tudi na materiale in njihov izvor. Visoko cenjeni so naravni materiali, ki so prijazni do okolja in uporabnikov ter jih je mogoče reciklirati. Les, steklo, kamen, usnje in nerjaveče jeklo bodo vladali v najsodobnejše urejenem interjerju z letnico 2011.

Podoba podeželske idile

Les z neobdelanim hrastom na čelu se vrača na prestol nespornega zmagovalca v pohištveni industriji. S svojo naravnostjo in udobjem ustvarja mirno podobo podeželske idile, ki jo pogrešamo v hitrem življenjskem tempu. Za kontrast poskrbi kombinacija temnega lesa in nerjavečega jekla, kamen pa za prvobitni pridih in prijeten dotik delovnih površin. Steklo je še vedno priljubljen material za ličnice kuhinjskih elementov, regale za dnevne sobe in plošče za mize. Usnje bo letos kraljevalo na sedežnih garniturah in mizah, za pridih divjine pa bodo poskrbele živalske kože.

les3.jpg

Vrhunski oblikovalci se zavedajo, da vsi nimajo velikanskega stanovanja in da bivalna stiska narekuje izdelavo manjšega, a uporabnega in večnamenskega pohištva. Sedežne garniture in kavči niso več tako veliki, s spreminjanjem posameznih elementov pa je mogoče spremeniti tudi namembnost sedežnega pohištva. Omare so ožje, da ustvarijo vtis prostornosti, regale za dnevne sobe pa je mogoče poljubno sestavljati glede na želje in prostorske možnosti. Bela, kombinirana z barvnimi poudarki, je še vedno najbolj modna barva pohištva, sledijo pa ji naravni toni lesa, iz katerega so izdelane kuhinjske omarice in omare za shrambo.

Naravni toni z barvnimi poudarki

Tudi tkanine so v naravnih tonih, uporabljene kot barvni poudarek pa se prelivajo v modrih odtenkih, od barve petroleja do mete. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja se občasno vrnejo v obliki oranžnih in jabolčno zelenih odtenkov, črna, klasična barva osemdesetih, pa se vrača v segment oblazinjenega pohištva. Črte, cvetlični vzorci, abstraktni grafični vzorci: tkanine se predstavljajo v izjemno pestri paleti. V ospredje spet prihajajo rožasti vzorci, ki jih poznamo iz babičinih časov. Bogate vzorce dopolnjujejo reliefni materiali, ki nas vabijo s svojo mehkobo, teksturo in prvinskim videzom.

les1.jpg

Trend so tudi energetsko učinkovita svetila. Sijalke izginjajo iz domov, nadomeščajo pa jih umetniško oblikovane LED-svetilke. Svetila z LED-diodami so visoko energetsko učinkovita in imajo dolgo življenjsko dobo. Zaradi tega jih pohištvena industrija vse bolj uporablja za vgradnjo v steklene omarice in gospodinjske aparate (kot na primer Gorenje v kolekciji kuhinjskih aparatov, ki jo je oblikoval slavni Karim Rashid) ter za osvetlitev polic in robov omaric.

Meje med prostori se podirajo

Meje med bivalnimi prostori se podirajo – kopalnica »vstopa« v spalnico, kuhinja pa je združena z jedilnico in dnevno sobo postala prostor komunikacije in središče družinskega življenja. Prav zato združuje vrhunsko energetsko varčno tehnologijo s primerno razsvetljavo in sistemi za zabavo. Na sejmu IMM so razstavljalci prikazali številne inovativne rešitve, ki olajšajo pripravo hrane. Med njimi je bilo tudi Gorenje, ki je premierno predstavilo novo blagovno znamko Gorenje+ z ekskluzivnimi vgradnimi aparati.

les.jpg

Novo kuhinjsko pohištvo odlikuje preprost, eleganten in nevsiljiv dizajn, ki se ga ne naveličamo. Prevladujejo čiste in gladke linije brez odvečnih detajlov, uporabnost, barvna harmonija in simetrija pa so izrazito poudarjene. Vse je prirejeno uporabniku in prijazni uporabi. Za poudarjeno svežino poskrbi kombinacija živahnih barv z belo. Medtem ko so delovne površine naravne in tople, so oblikovalci za vrata omaric in stenske ploščice naklonjeni steklu.