Pravijo, da znajo kmetje živeti  z naravo; kmetija v ameriški državi Oregon pa to tudi dokazuje. Njeni lastniki so arhitekturnemu biroju Olson Kundig zaupali nalogo, da zanje postavi moderen, ne preveč velik objekt, ki jim bo omogočal čim večji stik z okoljem, hkrati pa mu ne bo škodoval.

glass_farmhouse1.jpg

Ekološka arhitektura

Rezultat je hiša, ki je videti kot velika steklena škatla. Njena ogromna okna, ki segajo od tal do stropa, izkoriščajo toploto zimskega sonca, poleti pa jih pred vročino ščiti streha, ki je prav zato postavljena tako nenavadno. Seveda pa lahko stanovalci vsak dan uživajo tudi v kopici dnevne svetlobe.

Čeprav je struktura na videz tako moderna, pa je pravzaprav usklajena z okolico. Les je uporabljen tako, da se sklada z bližnjim skednjem pa tudi z drugimi objekti in predvsem z naravnim okoljem.

glass_farmhouse4.jpg

Narava kot dekoracija

130 kvadratnih metrov velika notranjost je sicer povsem moderno opremljena, vendar je oprema bolj ali manj preprosta, saj so dovolj spektakularni že razgledi, ki jih nudi večina prostorov. Nevtralna barvna paleta izkorišča kot dekoracijo naravo, središče hiše pa je stari dobri kamin.