Včasih so bili materiali hiš veliko bolj naravni. Med drugim so mnoge kulture svoj dom zgradile tudi iz okoliškega blata ter ga vkopale v bližnje pobočje. Torej je bilo povsem normalno, da so se na strehi zasadile različne rastline, katerih seme je potovalo po zraku. Te pa so pogosto prekrile tudi strehe, krite s slamo. Sedaj pa smo spet v obdobju, ko želimo živeti bolj povezani z naravo, zato vse več ljudi odkriva privlačnost strehe, pokrite z rastlinjem. Poglejmo si, katere vrste poznamo.

 

stresnivrt6.jpg

Ekstenzivna zelena streha

Čeprav njeno ime ne deluje tako, ekstenzivna zelena streha pravzaprav potrebuje najmanj vzdrževanja. Treba je le enkrat letno populiti plevel in jo nekoliko pognojiti. Poleg tega so tudi najlažje, saj imajo manj prsti. Če jo nameravate prekriti z mahom, je dovolj že manjša plast kamene volne.

Polintenzivna zelena streha

Intenzivne zelene strehe zahtevajo več vzdrževanja, kar naj bi povedalo tudi njihovo ime. Polintenzivne zelene strehe je treba redno zalivati, jim odstranjevati plevel ter dodajati hranila. Včasih je mogoče urediti celo poseben sistem namakanja. Toda v zameno za več dela nudijo veliko bolj privlačen pogled. Pravzaprav postanejo pravi vrt na strehi. Tu lahko gojite grmičevje, trajnice, celo zelišča.

 

final_plantings_002.jpg

Intenzivna zelena streha

To je vrsta zelene strehe, ki ji je treba nameniti največ časa, zato pa omogoča vzgojo kopice različnega rastlinja. Pravzaprav lahko na ravni strehi uredimo celo potke za sprehajanje, razporedimo okrasne kamne in postavimo vodomete. Če je streha zelo velika, lahko morda uredimo celo otroško igrišče. Pravzaprav lahko na ravni strehi postavimo svoj lasten park. Zelena streha je torej idealna rešitev za ljudi, ki okoli svoje hiše nimajo veliko prostora.

Kako namestiti zeleno streho?

Vsekakor se morate najprej posvetovati s strokovnjakom. Ta si bo ogledal vaš dom ter vam povedal, kakšno izbiro sploh imate. Pomembno je namreč, da imate dovolj trdne zidove, ki lahko prenesejo nekoliko težjo strešno konstrukcijo.