Korak pred drugimi

Inovativnost je prav gotovo pomembna na vseh področjih in gradbeništvo seveda ni izjema. To enako velja tako pri iskanju novih tehnologij kot pri načrtovanju, projektiranju, gradnji in odnosu do potencialnih in dejanskih kupcev. Tako so očitno razmišljali v podjetju Eko Gradvest, ki ga vodi Marijan Fras. Že ko so za gradbince z rožicami postlanega leta 2006 zastavili nadvse zanimiv projekt naselja Moj novi dom v Komendi, so naredili korak več kot primerljiva konkurenca. Že takrat so namreč pri gradnji kar vizionarsko uporabili višje standarde od veljavnih. Take namreč, kot jih zaradi energetsko-okoljskih razmer zdaj zahtevajo smernice Evropske unije in posledično tudi Slovenija.

Kakovostno grajeno naselje, katerega gradnja je vse bliže zaključku, je prepoznavno kot poenotena celota, ki že s svojim videzom poudarja namero sonaravnega bivanja z okolico. Objekti so grajeni z naravnimi materiali vse od temeljev do strehe. Tako so zidovi iz opeke, ki akumulira želeno temperaturo prostora. Ščiti jih 14 centimetrov debela izolacija iz kamene volne, leseno ostrešje pa 30 centimetrov debela izolacija v kombinaciji kamene in steklene volne. Peščeni posip na kritini blaži šum dežnih kapelj, prehitro »hudourno« odtekanje deževnice in zdrs snega.

Inovativen je tudi sistem termoizolacijskih enokomponentnih skrivnih špalet, ki z odmikom rolete od okenskega okvirja in izolativnostjo ogrodja odpravi največkrat problematične toplotne mostove. V tako predpripravljene stavbne odprtine so vgradili okna in zunanja vrata z lesenim okvirjem in trojno zasteklitvijo, kar omogoča optimalno toplotno in zvočno izolacijo. Za talno ogrevanje uporabljajo zemeljski plin in/ali toplotne črpalke zrak/voda. Od najprej zgrajenih energetsko varčnih objektov so zdaj prišli do energetsko samozadostnih hiš. Do strehe pa je že zgrajen tudi nizkoenergetski večstanovanjski objekt, ki bo vseljiv predvidoma v septembru. Kupci teh stanovanj bodo lahko kandidirali za nepovratna sredstva Eko sklada.

Najem stanovanja z možnostjo odkupa

Njihova druga inovacija je najemno-prodajna ponudba, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Različne stanovanjske enote so namreč trgu ponudili v najem za do pet let z možnostjo odkupa že pred iztekom petletnega obdobja. Krajša je najemna doba, ugodnejši so odkupni pogoji (komercialni popust od 2 do 8 odstotkov). Pri tem je pomembno poudariti, da bo z najemnino zbrana vsota všteta v kupnino ali pa bo lahko namenjena za lastni vložek pri najemanju hipotekarnega posojila, ki ga banke v takih primerih zahtevajo, saj so vse nepremičnine bremen proste. Najemnina tako postane mesečni obrok za odplačevanje posojila.

Kako finančno domišljena je ta ponudba, pove odziv javnosti, saj so že podpisali kar 30 najemnih pogodb, čeprav so najprej nameravali nameniti tej akciji 20 stanovanj. Zato že razmišljajo o tem, da bi jeseni morda akcijo ponovili z novimi dograjenimi stanovanji. Kakor koli se že bodo odločili, je za prvo skupino zanimivo še to, da bo pet izžrebanih srečnežev dobilo dodatni komercialni popust v višini enoletne najemnine ne glede na čas najema.

ekogradvest1.jpg

Karneval in žrebanje

Kateri srečneži se bodo veselili te nagrade, bo znano v soboto, 26. februarja, v popoldanskih urah, ko bo Eko Gradvest potrjeval svojo v tem naštevanju tretjo inovacijo, ki jo je sicer »patentiral« že lani v predpustnem času. Takrat so namreč v naselje Moj novi dom prvič povabili Etnografsko društvo Korant Markovci s Ptujskega polja. Markovci namreč veljajo za izvorni kraj (zato izvorno korant in ne pogosteje uporabljen izraz kurent) tega že po vsem svetu znanega pustnega lika. In tudi letos bodo koranti, orači, piceki, kopjaši, ruse in še drugi pustni liki v Komendi preganjali zimo, ki je za gradbince tako nadležna.

V okviru te etnografske prireditve bo namreč potekalo tudi žrebanje med tridesetimi najemniki stanovanj v naselju Moj novi dom in kot rečeno bo sreča pet od njih še posebej razveselila. Veselja pa ne bo manjkalo niti med že vseljenimi novimi niti med avtohtonimi Komendčani. Obiskovalci s katerega koli konca Slovenije bodo lahko poleg zanimivega pustnega sprevoda bolje spoznali tudi to zgledno naselje.

Podjetje Eko Gradvest namreč ni le investitor in gradbinec, je tudi družbeno odgovorno podjetje, ki želi omogočati novim stanovalcem in drugim stik z naravo in običaji, ki jih v Sloveniji že vrsto let gojimo. Tako dokazujejo, da v Sloveniji kljub recesiji vendarle ni vse tako brezupno, kot se zdi na prvi pogled. Nastopajoči in obiskovalci bodo z druženjem in zabavo skupaj odganjali krizne čase in napovedovali tudi na tem področju novo pomlad…