Kaj to pomeni? To, da mora kakovostno okno imeti izolacijsko zasteklitev, kvaliteta okvirjev glede na material je danes približno enaka, tako da je prosta odločitev glede lesa ali plastike, prednost aluminijastih okvirjev pa je ta, da so zaradi večje dimenzijske stabilnosti posebno primerni za večje razpone. Poleg tega bodite pozorni tudi na montažo, kajti kaj vam pomaga še tako dobro okno, če se bodo začele pojavljati težave zaradi montaže. Pri okenskih odprtinah se morate zavedati, da kakovost okna določa najšibkejši člen. Teh pa je veliko!

okna2.jpg

Okvirji

Pojdimo po vrsti; najprej okvirji. Les je dimenzijsko bolj stabilen kot plastika, je naraven, zahteva pa nekoliko več vzdrževanja. Glede na kakovost premazov je tudi v tem smislu skoraj enakovreden plastičnim, dejansko pa so najboljši (in najdražji) okvirji leseni z zunanjo aluzaščito, ki je kot taka namenjena le zaščiti okvirja. Petkomorni plastični profili dosegajo toplotno prehodnost U okoli 1,2 W/m²K, osemkomorni že okoli 1,0. Leseni okvirji so za kanček slabši glede toplotne izolativnosti, vendar so te razlike zaradi majhne površine zares minimalne. K dobremu okvirju sodi tudi dobro okovje, ki naj omogoča možnost zvračanja. Priporočamo stopenjsko.

Stekla

Največjo površina okna zavzemajo stekla. U stekel naj bo največ 1,2, za ekoposojila pa mora U dosegati največ 1,0 W/m²K. Trislojna stekla dosegajo U okoli 0,5 do 0,6. V preteklosti, tja do leta 2000 in še kasneje, so se vgrajevala v dobre okvirje termopanska stekla, ki so dosegala U vrednosti le okoli 2,7 W/m²K. Taka okna so povsem neprimerna in priporočamo zamenjavo stekel. Oznaka Rw pomeni zvočno izolativnost stekla, ki naj bo čim višja. Standardna zvočna izolacija dvoslojnega okna je okoli 32 decibelov, maksimalna pa se približuje 50 decibelom.

okna1.jpg

RAL

O senčilih, policah, notranjih in zunanjih, bomo več napisali prihodnjič, prav tako tudi o montaži. Ta mora biti po standardu RAL in ne le z nekaj vijaki in purpenom. Pri tako »klasično« nameščenem oknu bo namreč prihajalo celo do 25- in večodstotnih izgub toplote glede na celo okno. In sedaj si predstavljajte največji »greh«, ki se vam lahko zgodi. Kupite sodobno okno z najboljšimi okvirji in po možnosti celo trislojnim steklom, med oknom in okvirjem pa prihaja do tako velikih izgub, poleg tega pa je tam še toplotni most. Ta povzroča slabo klimo v prostoru in celo propadanje okvirja.

Od običajne vgradnje se razlikuje zaradi dodatne in učinkovite vodo- in zrakotesne zatesnitve med okenskim okvirjem in steno. Na tak način se doseže, da ima celotno okno, vse od zidu do sredine stekla, približno enako toplotno in zvočno izoliranost. Dodatno se izolativnost stekla po vsej površini poveča s sodobnimi plastičnimi distančniki namesto kovinskih. Na kratko: standard RAL pomeni, da se na notranji strani vgradi tesnilni trak, ki ne prepušča vode in zraka, zunaj trak, ki prepušča paro, vmesne prostore pa se zapolni z montažno peno visoke gostote in manjšo ekspanzijo, ki služi kot izolacija.