Samo spomnite se tistih razkošnih palač, v katerih so strop, pohištvo in okna pozlačeni. Danes sicer v notranjih prostorih pogosteje najdemo srebrno kot zlato barvo, vendar je sijaj žčahtnih kovin zdaj dostopen vsem in je z nekaj domišljije tudi zelo poceni. Zakaj ne bi v interjer vnesli nekaj prestiža?

Srebro

Od gladkega nerjavečega jekla na gospodinjskih aparatih do kromiranih podrobnosti na svetilkah v dnevni sobi – s srebrnimi dodatki je notranjost vašega doma videti zelo elegantna. Srebrno barvo lahko najdemo v različnih kovinah – tu so seveda srebro (naravno), krom, nikelj, nerjaveče jeklo in platina. Izkoristite različne tone srebrnih in sivih barv in z njimi osvežite vaše domovanje, ne pa da ga zavijate v monotone odtenke.

_12.jpg

Dobra ideja je tudi kombinacija različnih materialov – les, usnje in srebrni odtenki se bodo izvrstno dopolnjevali, pri tem pa je dovolj, da monotono barvo parketa in pohištva razbijete s srebrnimi blazinami, prevlekami ali polico za knjige in spominke. Srebro najbolje deluje ob beli ali sivi barvi, pa tudi z barvami naravnih materialov. Presenetilo vas bo tudi, kako dobro pristaja k vijolični, rožnati, pomarančni ali modri barvi. Obvezno ga morate dopolniti z eno od močnih barv.

Zlato

Od stilno urejenih stanovanj z visokimi stropi pa do tistih modernih minimalističnega videza - zlato kaže svojo moč kot brezčasna barva. Ni pomembno, ali izberete odtenek brona, bakra ali čistega zlata - če ne želite preveč tvegati, ga kombinirajte z nevtralnimi barvami, na primer črno. Dobili boste večno elegantno klasiko in vizualno zanimiv prostor.

_9.jpg

Če pa radi pritegnete pozornost, bodo ob starinskem zrcalu z zlatim okvirjem odlično videti zelene ali turkizne tapete, pa tudi odtenki črne ali rožnate. Tako bo poudarek še vedno na zlati barvi, vaša soba pa ne bo videti kot cirkuška arena.

Igrajte se s podrobnostmi

Če nimate denarja, da bi prostore odeli v zlato ali srebrno barvo, se lahko vedno poslužite trikov. Če imate staro omarico, na kateri se na podstrešju nabira prah, kupite barvni sprej za pohištvo in osvežen kos pohištva postavite, kamor želite. Pozornost vedno pritegnejo velika ogledala z zlatimi ali srebrnimi okvirji, pa tudi slike.

_13.jpg

Lahko poiščete tudi tkanine zlate ali srebrne barve in dnevno sobo osvežite z bogatimi zavesami, ki padajo do tal kot srebrn slap. V starinarnici kupite stari svečnik ali čajni servis – z malo čiščenja vam lahko služi kot inovativen in retro okras.

Stene v odtenkih zlate in srebrne

Zakaj ne bi popolnoma spremenili videza stanovanja? Srebrne tapete so manj napadalne od zlatih in bodo interjerju dale novo dimenzijo. Zapomnite si:  zlata in srebrna odbijata svetlobo, zato morda ni najbolje, da so v zelo sončni sobi vse štiri stene bleščeče zlate barve. Za takšne prostore izberite matirane materiale, za temnejše pa bodo bleščeče odbojne tapete kot nalašč, da pridobite nekaj dodatne svetlobe.

4_1.JPG

Še več primerov uporabe zlate in srebrne barve v notranjih prostorih si oglejte tukaj.