Ekološka gradnja mora upoštevati vse te elemente in ponujati energijsko varčno in učinkovito bivanje z uporabo pravih materialov in pametnih sistemov, ki ne škodujejo okolju.

Nasina baza v Kaliforniji

Podjetje William McDonough Partners je zasnovalo nov objekt Nase, ameriške vesoljske agencije. Objekt je narejen za približno dvesto ljudi, tako da optimizira pasivne strategije gradnje. V primerjavi s klasično gradnjo zgradba porabi le 12 odstotkov električne energije in 10 odstotkov pitne vode.

nasa_sustainability_base_02.jpg

Energijsko učinkovitost so dosegli s pomočjo več strategij in tehnologij, vključno z obsežnim geotermalnim sistemom, visoko zmogljivo razsvetljavo, inteligentnim sistemom za gradnjo in popravilo ter fotovoltaičnimi celicami in aktivnim solarnim sistemom.

Velux Sunlighthouse v Avstriji

Zmagovalci natečaja Veluxa za izgradnjo okolju prijaznih domovanj, Hein-Troy Architects, so v gorskem predelu Avstrije oblikovali tako imenovano Sončno hišo, ki temelji na trajnostnem razvoju in gradnji. Hiša ima nagnjeno streho in druge zanimive arhitekturne elemente, da čim bolje izkoristi sončno energijo.

Ecological Children Activity and Education Center

Arhitekturni biro 24H architecture je postavil nov izobraževalni center za otroke na Tajskem, ki je po obliki popolnoma prilagojen vlažnemu tropskemu podnebju. Široki strešni nosilci iz bambusa delujejo kot velik dežnik, namenjen zadrževanju sonca in kot zaščita pred močnim deževjem.

ecological_children_activity_and_education_centre_inside.jpg

I'm Lost In Paris

V Franciji je podjetje R &Sie(n) dizajniralo nenavaden zasebni laboratorij. Uporabili so dvesto steklenih, čašastih komponent za proizvodnjo bakterij, ki so jih postavili med praprot, zbiralnike deževnice ter inteligentni sistem za nadzor nad delom laboratorija.

im_lost_in_paris.jpg

Jellyfish Theatre v Londonu

Arhitekta Folke Koebberling in Martin Kaltwasser sta izpeljala akcijo, v kateri sta zbrala prostovoljce, ki so jima pomagali postaviti gledališče, v celoti narejeno iz recikliranih in predelanih materialov.

IBG Building na Nizozemskem

Nov, 92 metrov visok kompleks, je nastal v mestu Groningen na Nizozemskem in ima valovito oblikovano zunanjost. Visoka stavba je okolju prijazen in moderen dosežek pri gradnji poslovnih objektov. Na zunaj deluje ostro in urbano, medtem ko je zgrajena popolnoma ekološko in energijsko varčno.

ibg_building_groningen.jpg

Meera House v Singapurju

Ta hiša stoji na otoku Sentosa, ki meji na Singapur. Glavni cilj je bil zgraditi tako visoke stene na obeh straneh hiše, da bi omogočili kar največ zasebnosti stanovalcem in naredili učinkovito fizično pregrado pred sosedi.

Green School v Indoneziji

Zelena šola na Baliju ni videti tako, kot večina izobraževalnih središč oziroma šol. Cela zgradba je zgrajena iz bambusa ter ima odprte stene, da imajo otroci med učenjem stik z naravo.

the_green_school_image_2.jpg

Hillside House v Kaliforniji

Mednarodno podjetje Architects SB, znano po oblikovanju okolju prijaznih večnamenskih projektov po vsem svetu, je zgradilo ta dom, ki združuje sodobnost s trajnostno in energijsko učinkovitostjo.

Več fotografij pametnih hiš si oglejte v naši fotogaleriji.