Omogoča skrb za sorodnike, ki živijo sami

Pred petimi leti bi 70-letna norveška umetnica, ki živi v Kaliforniji, brez spletne kamere za varovanje in nadziranje doma umrla. Gospa je imela namreč diabetes, nekega večera pa je na svojem kavču zaradi nizkega krvnega sladkorja padla v diabetično komo.

Njen sin živi na Filipinih; ko pa je v svojem domu s spletno kamero pogledal v materino stanovanje, je ugotovil, da nepremično leži v dnevni sobi. Poklical jo je po telefonu, ko pa se ni zdrznila, je spoznal, da je nekaj narobe. Poskušal je priklicati kalifornijske reševalce, vendar pa ni našel prave številke, zato je hitro poklical svojega brata, ki živi na Norveškem, vendar pa je sestra njegove žene Američanka. Ta je poklicala kalifonijsko reševalno vozilo, ki je prispelo v desetih minutah in sedemdesetletnici rešilo življenje.

wca.jpg

Nadzor doma, ko smo v službi ali na počitnicah

Obstaja še veliko takšnih zgodb. Danes se družine razselijo po vsem svetu, zato je izredno priročno, da lahko tudi na takšen način preverijo, kako se počutijo njihovi sorodniki. S spletno kamero pa je mogoče svoj dom nadzirati tudi, ko smo na počitnicah. Kar nekaj ljudi je tako opazilo vlomilca ter hitro poklicalo lokalno policijo. S spletnimi kamerami pa lahko z delovnega mesta nadzorujemo svoje otroke, ostarele starše ali družinske bolnike; pa tudi morebitno gospodinjsko pomoč, varuške ali mojstre.

Na žalost pa je bila nedavno s spletno kamero povezana tudi zelo žalostna zgodba. Starši so najstniku namestili spletno kamero, vendar pa kasneje niso nadzorovali, kaj otrok z njo počne. Trinajstletnik je namreč pomislil, da bi morda lahko na spletu pridobil nekaj novih prijateljev. Svoje podatke je delil z nekaj stranmi, skoraj takoj pa so ga pričeli nadlegovati veliko starejši moški, ki so imeli tudi čedalje bolj nenavadne zahteve.

vcm.jpg

Pravilna uporaba tehnike

Priporočljivo je, da znate kamero uporabljati tako, da podatke pošilja samo takrat, ko to želite vi. Poleg tega lahko kamere v otroških sobah namestite tako, da jih otroci ne morejo uporabljati tako, da bi sami pošiljali svojo sliko na posamezne internetne strani. Določene spletne kamere imajo tudi dodatne funkcije: lahko denimo zaznajo premike in vas nanje opozorijo, z vami lahko komunicirajo tudi prek elektronske pošte, omogočajo pa celo programiranje urnika snemanja.