Nizkofrekvenčna elektronska izmenična polja nastajajo kot posledica električnega naboja v napravah in vodih, ko so priključeni na električno energijo, ne glede na to, ali naprave delujejo. Zaskrbljujoče so predvsem visoke frekvence elektromagnetnih polj in valov.

e1.jpg

Delovanje elektrosmoga na ljudi

Znano je, da možgani in živčni sistem uravnavajo naše telo tako, da mu pošiljajo elektromagnetne signale manjše intenzivnosti. Domnevamo, da umetni in precej močnejši elektromagnetni valovi lahko vsaj delno vplivajo na zelo občutljive senzorje v človeškem telesu in jih morda celo uničijo.

Prav tako je dokazano, da visokofrekvenčna valovanja naprav, kot je na primer mobilni telefon, lahko segrejejo telo oziroma dele telesa, podobno kot to stori mikrovalovna pečica. Učinek takšnega delovanja ni odvisen le od višine frekvence in moči valovanja. Pomembno vlogo imajo tudi individualne lastnosti človeka, kot so na primer oblika telesa, višina in telesna zgradba.

Študije so potrdile, da ta valovanja vplivajo tako na osrednji živčni sistem kot tudi na miselne funkcije v našem telesu. Delno je ogrožen tudi imunski sistem. Še vedno pa ni povsem jasno, na kateri vrednostni meji sevanje ni škodljivo za ljudi.

Zaščita pred posledicami elektrosmoga

V mestu in pisarni se pred vplivi elektrosmoga ne moremo skriti: obkroženi smo z mobilnimi napravami, zasloni, računalniki in drugimi napravami. Pomembno je torej, da vsaj doma poskrbimo za tovrstno »higieno«.

Elektronske naprave, kot so na primer televizor, radijska budilka in podobne, ne bi smele biti v spalnici. Med spanjem se namreč obrambni mehanizem v telesu zmanjša in zato smo zelo občutljivi na vplive elektromagnetnih valovanj. Električne aparate je treba, ko jih ne uporabljamo, povsem izključiti.

Kritični domači aparati

e2.jpg

Kritični so predvsem brezvrvični telefoni. Strokovnjaki opozarjajo, da je delovanje teh naprav na organizem zelo intenzivno in je na razdalji treh metrov močnejše, kot je moč valovanja oddajnikov mobilnih naprav v območju od 20 do 30 metrov.

V mnogih domovih je brezvrvični telefoni najmočnejši izvor visokofrekvenčnih elektromagnetnih valovanj. Velika vira elektrosmoga sta tudi sušilnik za lase in brivnik, med večje pa sodijo še sesalnik za prah, televizijski sprejemnik in pralni oziroma sušilni stroj, medtem ko je sevanje hladilnika ali grelne blazine zanemarljivo.