Kateri je pravi kozarec?

V čem torej postreči šampanjec? Seveda morajo imeti kozarci pecelj, sicer pa so lahko visoki in tanki ali pa manjši in v obliki keliha. Prva izbira je vseeno bolj primerna, saj šampanjec v visokem kozarcu dlje obdrži mehurčke, dlje pa ostane tudi hladen. Spodnji del kozarca lahko izberete po svojem okusu.

img_5522_edited.JPG

V stilu tridesetih

Kozarci v obliki keliha so bili izjemno priljubljeni v tridesetih letih prejšnjega stoletja; danes pa jih redkeje uporabljamo, saj je zaradi njihove oblike velik del vina v stiku z zrakom, zato hitreje izgubi svoj vonj in okus. Vendar pa večina vaših gostov tega morda niti ne bo opazila, poleg tega pa lahko samo iz takšnih kozarcev na zabavi postavimo piramido.

img_0606.JPG

Modne muhe

Trenutno je moderno šampanjec postreči celo v kozarcih, ki nimajo peclja. Toda to je trend, ki ni ravno razumljiv. Ravno držanje kozarca za pecelj namreč omogoča, da vino v naših rokah ne postane mlačno.