Preberite si nekaj nasvetov, kako ravnati, da bomo les kar najhitreje oskrbeli in zaščitili.

Ožganine

Ožganino lahko, če ta ni pregloboka, dobro oskrbimo; še najbolje z lanenim oljem. Rahlo drgnemo v smeri letnic in les obrišemo s čisto krpo, namočeno v laneno olje. Postopek ponavljamo, dokler je treba in na koncu ožgano mesto zloščimo. Poskusite pa lahko tudi tako, da ožganino dobro zdrgnete in les v vdolbini nakapljate z acetonom. Ta postopek ponavljate, dokler les ne nabrekne in se izravna. S to metodo si lahko pomagamo tudi pri manjših udarninah, vendar delajte pazljivo.

Vosek in voščeni madeži

c2.jpg

Pustite, da se svež vosek ohladi. Najprej z nohtom, koščkom trde plastike ali lepenke (ne uporabljamo kovinskih predmetov, ker poškodujejo les in lak) postrgamo čim več voska s površine. Ostanke odstranimo z bombažno krpico, namočeno v odstranjevalec barve, alkohol ali kremno loščilo za pohištvo. Postopek ponavljajte, dokler madež ne izgine. Na koncu dobro zloščite celo površino.

Manjše razpoke

c3.jpg

V večini primerov je za popravilo razpok potrebno ponovno lakiranje. Če pa so razpoke majhne, lahko vanje nanesete vosek za les. Nanesite ga s krožnimi gibi in ga dobro zdrgnite. Če vosek ostane v razpokah, ga odstranite s krpo, namočeno v razredčilo. Površino obrišite s toplo vodo z malo milnice in nato še s čisto vodo.

Mastni madeži

ck1.jpg

Ker se maščoba vpije v strukturo lesa, jo je zelo težko odstraniti. Poskusite takole: na madež postavite debel vpojni papir in ga polikajte s toplim likalnikom. Postopek ponavljajte, dokler madež ne izgine. Vendar nikoli ne pretiravajte s toploto likalnika, da ne ožgete lesa.

Druga možnost odstranjevanja maščobnih madežev pa je z alkoholom ali topili. Pri tem pazite, saj so odstranjevalci hlapljivi, zato morate po koncu dela dobro prezračiti prostor. A pozor! Odstranjevalci maščob lahko poškodujejo les, ki ga je potem treba ponovno polakirati.