Spalnico po navadi umestimo na severno ali vzhodno stran hiše ali stanovanja. Zahodna ali južna stran nista najbolj primerni za počitek. Pri načrtovanju pazimo, da okno ni nad nad vzglavljem, saj našemu telesu to ne ustreza in mu daje občutek nelagodja. Pogled iz postelje naj bo vedno usmerjen proti vratom ali oknu.

Sodobna spalnica elegantnih oblik

spmodern.jpg

V spalnici se morate počutiti odlično in popolnoma v harmoniji, odraža pa naj tudi vaš bivalni slog. Ozračje naj bo kar najbolj sproščujoče; le tako bo počitek po napornem delovnem dnevu lahko učinkovit.  Pohištvo v moderno zasnovani spalnici je nenavadnih in elegantnih oblik, ki imajo ugoden vpliv na počutje v prostoru.

Najpomembnejša je postelja. Privoščite si posteljo, ki vam bo zagotavljala vrhunsko udobje, poleg tega pa bo oblikovana tako, da bo modna daljše obdobje. Danes so aktualne predvsem enostavne oblike z zelo čistimi linijami, ki so odlična izbira, saj gre za tako imenovan večni dizajn.

Barve v spalnici: od pastelnih do močnih

spbarve.jpg

Spalnica na severni strani hiše naj bo odeta v rumene, oranžne in rdečkaste odtenke. Na južni strani poskusite umiriti energijo dneva z umirjenimi hladnimi baravami. Na vzhodni strani uporabite zemeljske barve ter dodajte element zlate. Spalnici na zahodni strani pa se odlično podajo rahlo zelena barva in odtenki okraste.

Seveda pa pri tem ne pozabite, da so barve element, ki določa vaše razpoloženje, zato jih izbirajte po svojih občutkih. Za čim bolj sproščeno vzdušje se odločite za tople in nežne barve sten, posteljnine, preprog ali pohištva.

Lep in urejen prostor

sp2.jpg

Ne obremenite prostora z odvečnim pohištvom, ki ga nimate postaviti kam drugam. Dolgočasno posteljo spremenite v dramatično, opazno središče z velikim vzglavjem, ki ga oblecite v tkanino po vaši izbiri. Če je spalnica dovolj velika, si lahko v njej ustvarite tudi delovni ali bralni kotiček: ob oknu postavite majhno mizico z dvema stoloma, ki je odličen prostor za jutranjo kavo ali zajtrk.

Ustvarite središčno točko na steni za posteljo tako, da jo oblepite z dramatičnimi tapetami, modernimi kreacijami ali slikami. Obleko in posteljnino spravite v predale pod posteljo. Če vam primanjkuje prostora, se odločite za vgradno omaro z drsnimi vrati.

Najbolj primerna je nežna razsvetljava

spluci.jpg

Strop naj krasi zanimivi lestenec, ob vzglavju pa namestite manjše svetilke za branje  z umirjeno nežno svetlobo. Priporočljive so tudi stoječe svetilke z možnostjo spreminjanja barv, saj z njimi lahko spreminjate svoje počutje in vzdušje v spalnici. In nenazadnje: ne pozabite na romantiko v soju dišečih svečk, glasbe in vašega izbranca.