Izpulite ga

Plevel lahko enostavno izpulite, vendar pa boste imeli z nekaterimi vrstami več težav kot z drugimi. Takšne poskusite najprej zaliti, saj je korenine lažje izpuliti iz mehkejše prsti. Zato se je plevela lažje lotiti po dežju. Pomagajte si z nožem, ki ga potisnite ob korenino in z njim prst okoli rastline nekoliko razrahljajte.

Polijte ga z vrelo vodo

Ko ste skuhali krompir ali testenine in jih odcedili, lonec poln vrele vode odnesite na vrt in z njo polijte plevel. Vdal se bo tudi najbolj trdovraten.

weedfree_vegetable_garden.jpg

Zadušite ga

Nižji plevel, ki pokrijte z nekaj plastmi časopisa. Tako ne bo imel več svetlobe in se bo posušil.

Posolite ga

Kupite kameno sol in z njo posujte območje, kjer ne želite plevela. Tako lahko denimo zavarujete potke iz peska ali pa rob trate.

Premagajte ga številčno

Rastline se med seboj vsak dan bojujejo za dovolj hranil, vode in sončne svetlobe. Plevel lahko zato premagate tudi tako, da na vrt posadite dovolj vrst, ki so tako močne, da plevel zraven njih sploh ne bo imel možnosti za preživetje.

sandybed.jpg

Polijte ga s kisom

Plevel bo izginil tudi, če ga prelijete s kisom ali mešanico kisa in vode. Najbolj enostavno je, da tako porabite kis, ki ostane po tem, ko ste pojedli vloženo zelenjavo iz kozarca.

Zažgite ga

Plevela pravzaprav ni treba dejansko zažgati. Le za trenutek se ga dotaknite s plamenom vžigalnika in v nekaj dneh se bo posušil.