Študije so pokazale, da se lahko bolezni živali prenesejo na človeka. Nekatere okužbe so težko ozdravljive in mora miniti kar nekaj časa, da se človeško telo očisti mikrobov, nekatere pa so lahko za človeka tudi usodne.

Meningitis

m1.jpg

Leta 2009 so v ameriški študiji odkrili meningitis (vnetje možganske mrene) pri novorojenčkih, ki bi jih naj povzročil stik z domačo mačko ali psom. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli 38 obolelih novorojenčkov, od tega jih je bilo kar 27 izpostavljenih živalim v svojem domu. Neka ženska je lani prav tako zbolela za meningitisom, ker je poljubila svojega psa in ga hranila z usti.

Gliste

p1.jpg

Okužimo se lahko tudi z glistami. Te so še posebno pogoste pri pasjih mladičkih, pri ljudeh pa lahko povzročajo izgubo vida (najpogosteje pri otrocih). V ZDA je zaradi glist oslepelo več kot 700 ljudi. Jajčeca glist po navadi najdemo v pasjih in mačjih iztrebkih, zato so vrtovi in dvorišča, kjer se ljubljenčki največ gibljejo, lahko polni človeku škodljivih zajedavcev.

Kako zmanjšati ali preprečiti nevarnost okužbe? Preventivno poskrbite za dobro higieno in si skrbno ter temeljito umivajte roke.

Kuga

p2.jpg

Leta 2008 je center za nadzor in preprečevanje bolezni odkril, da lahko psi, če spijo v lastnikovi postelji, le-tega okužijo s kugo. Bolezen naj bi povzročile pasje bolhe, ki zaradi zadrževanja na glodavcih prenašajo različne bolezni. Bolhe, ki glodavce grizejo, prenašajo okužbe na vašega psa, ta pa potem na vas.

Verjetnost, da vas bo vaš ljubljenček okužil, je razmeroma nizka, toda kljub temu bodite pozorni na morebitno nevarnost. Pravilna nega kosmatinca bo poskrbela tako za vaše zdravje kot tudi za zdravje vašega hišnega prijatelja.