Tako se včasih zgodi, da katera od teh živali »prekriža« pot vetrnici. Neka druga študija je pokazala, da se to največkrat dogaja v poletnih nočeh, ko je  žuželk v naravi največ.

turbinesspain.jpg

"Obstajajo ugibanja, da bi lahko vetrne turbine iz nekega razloga privlačile insekte, posledično pa tudi živalske vrste, ki se prehranjujejo z njimi, denimo ptice in netopirje, ki nato lovijo v bližini," je povedala študentka Chloe Long z britanske univerze v Loughboroughu. Longova je skupaj s kolegoma Jamesom Flintom in Paulom Lepperjem opravila empirično raziskavo, da bi ugotovili, kaj natančno na vetrnicah privlači žuželke.

Žuželke najbolj privlači bela barva

Raziskovalci so se v glavnem osredotočili na barvo turbin in raziskovali, koliko insektov se zbere okoli vetrnice določene barve. Večina turbin je pobarvana v  belo ali sivo, zato da bi bile čim manj vpadljive v naravnem okolju. Ob merjenju, koliko insektov privlačijo različne barve, vključno z belo, svetlo in temno sivo, nebesno modro, rdečo in vijolično, se je izkazalo se je, da imajo različne barve resnično pomemben vpliv na število žuželk, ki jih privlačijo. Najmanj jih je privlačila vijolična, najbolj pa bela.

wind_turbine2_1.jpg

Poleg barve problematična tudi toplota?

"Če je rešitev tako enostavna, da je treba le prebarvati vetrne turbine v drugačno barvo, bi lahko to bil poceni način za ublažitev tega problema," je še povedala Longova. Vendar znanstveniki ugibajo, da ni problematična samo barva, temveč tudi toplota, ki jo vetrnice ustvarjajo, poleg tega pa jih netopirji verjetno tudi težje zaznavajo.