Acer palmatum Shaina

Nekatere drevesnice so predstavile nove vrste dreves, čeprav so te znane že vrsto let. Rdečelistnati javor (Acer palmatum Shaina) si je prilastilo londonsko vrtnarsko podjetje, kljub temu da ga poznamo že od leta 1990 in ga že več kot dvajset let marsikje sadijo kot okrasno drevo.

rdecelistnati_javor.jpg

Clematis Celebration

Clematis Celebration je prva vrsta srobota z velikimi cvetovi in rumenozelenimi listi. Vendar so o njem pisali že vrtnarski mediji lani poleti. Torej beseda nova ni ravno najboljša za opis te rastline, glede na to, da jo poznamo že leto dni.

clematis_celebration_big_1.jpg

Bučke Black Forest

Na razstavi so predstavili tudi "novo" vrsto bučk Black Forest, ki pa smo jo lahko prvič spoznali že v letu 1999. Black Forest je na voljo na evropski celini in v Veliki Britaniji že dlje časa, saj jo angleški specialist za semena zelenjave DT Brown prodaja že več kot deset let.

black_forest_cougette.JPG

Physocarpus Little Devil

Nova sorta rastlin, ki je zelo privlačna na pogled, vendar je na razstavi sploh niso posebej omenili, je Physocarpus Little Devil, nov listnati grm z bordojsko rdečimi listi. To pa je dejansko nova vrsta in po mnenju mnogih obiskovalcev najboljša novost. Njen lastnik, vrtnar John Woods, jo je prikazal med drugimi sortami grmovnic in trajnic.

little_devil.JPG

Druge novosti

Prav tako so premalo izpostavili lepo novo vrsto vrtnice Natasha Richardson (po preminuli hollywoodski igralki angleškega rodu), ki so jo omenili šele dan pred odprtjem razstave...

natasa_richardston_rose.jpg

... in novosti manjših vrtnarij: vrtnarija Bowden Hostas je predstavili cvetlico Hosta Hands up, vrtni center Kelways pa novo vrsto potonike Lunin, o kateri bomo še veliko slišali.