Da boste ugotovili, kakšen tip prsti je na vašem vrtu in kaj morate narediti, da jo izboljšate, morate opraviti nekaj osnovnih preizkusov.

Začnite s poskusom z vodo

Začnite s preverjanjem, kako dobro po močnem nalivu (ali zalivanju) z vaše prsti ponikne voda. Dobro je, če voda skozi prst pronica enakomerno. Takšna prst koreninam omogoči, da se močno razrastejo, toda po navadi vsebuje nekoliko premalo hranilnih snovi, saj jih voda izpira v globino. 

Če voda po zalivanju ne odteče hitro, to najverjetneje pomeni, da je težka in da vsebuje glino. Glinena prst je polna hranljivih snovi, vendar lahko njena gosta sestava ovira korenine. V vsakem primeru je dobro, da prst izboljšate, da bo bolj prijazna vrtnim rastlinam.

border_garden_rain_garden_9_2009_1.jpg

Deževniki so dobrodošli

Kot naslednji preizkus z lopatico malo pobrskajte po prsti in preverite, ali so v njej deževniki. Te živali so na vrtu dobrodošle in skorajda nujne. Encimi, ki jih vsebujejo njihovi izločki, kemično izboljšajo prst, poleg tega pa deževniki s premikanjem zemljo rahljajo. Če je v vaši zemlji veliko deževnikov, ste lahko srečni, če pa ne, jo boste morali izboljšati, da jih boste privabili.

normal_iil_ian_aj_0145.jpg

Če je mogoče, preverite sestavo prsti

Preverite tudi rodnost vaše prsti. Poglejte, če imajo v lokalnem vrtnem centru pripomočke za testiranje prsti, s katerimi preverite pH prsti in vsebnost ključnih hranljivih snovi v njej. Lestvica pH vam bo pokazala, kako alkalna ali kisla je vaša prst, kar vpliva na sposobnost rastline za vsrkavanje glavnih mineralnih hranil iz prsti.

garden_plant.jpg

Glavna hranila, ki jih prst potrebuje, so dušik, fosfor in kalij. Dušik je potreben za rast listja, fosfor igra ključno vlogo pri razvoju korenin in semen, kalij pa izboljša odpornost rastline. Če zemlji hranil primanjkuje, jih dodajte z dodajanjem hranilnih snovi oziroma gnojenjem.