Z nekaj strpnosti in potrpežljivosti lahko hišne ljubljenčke hitro naučite lepega obnašanja. Mačka in pes bosta kmalu spoznala, da lahko oba prav lepo živita skupaj.

Mačke so najprej zelo previdne

Mačke so previdna bitja. Preden se komur koli približajo, želijo oceniti stopnjo nevarnosti, ki jim preti. Ko vidijo, da je njihov strah odveč, se povsem raznežijo in božanja jim ni nikoli dovolj.

cat_dog_swat.jpg

Ko prinesete domov novega kužka, ga bo mačka pozdravila z značilno grbo in naježenim kožuščkom. Ostanite mirni, psa držite v rokah, pri tem pa ne spustite pogleda z mačke. Ne puščajte živali samih! Ko bo napetost popustila in bo pes zaspal, se mu bo mačka morda celo približala in se ga dotaknila. Radovednost se bori s previdnostjo!

Živali potrebujejo čas

dog_and_cat_3.jpg

Med spoznavanjem s psom mačke nikdar ne držite v rokah in tudi šape mora imeti proste. Mačko je predvsem strah, da bi jo kdo zgrabil in jo postavil v neprijeten položaj, čemur se upira z vsemi štirimi. Posledica takšnega srečanja bi bila, da bi pes in mačka postala sovražnika.

Dobre odnose dosežemo hitro. Mačke so pametne in prebrisane in hitro razumejo, da je pes lahko včasih tudi njihov izhod v sili. Na primer: kadar pride v stanovanju do živalskega prepira, je po navadi glavni krivec pes, čeprav je bila mačka pobudnik akcije.

Glodavci so strahopetnejši od večjih živali

Glodavci – hrčki, zajci, miške, divji prašički, činčile - so bolj plašne živali od psov in mačk. Na novega prišleka gledajo bodisi z očmi sovražnika bodisi z očmi žrtve. Če vam žival dovolj zaupa, potem morda ne bo preveč preplašena. V vsakem primeru pa bo tekla skozi stanovanje, kar bo še posebno privlačilo pozornost prišleka.

Pri srečanju glodavca z novo živaljo se držite nekaterih pravil. Prvo srečanje naj bo na nevtralnem terenu, pri tem pa ne pozabite, da imajo glodavci ostre zobe in so kljub svoji majhnosti zelo močni - kar bi lahko bilo nevarno za novega hišnega ljubljenčka. Če se bosta živali srečali na kraju, kjer nobena od njiju ni "gospodar",  in če bo imel glodavec na voljo nekaj skrivališč z najljubšo hrano, bo srečanje povsem prijetno.

Bodite potrpežljivi in previdni

cat_wallpaper.jpg

Mnogo lažje je, prav presenetljivo, vzpostaviti prijateljski odnos med različnimi živalskimi vrstami, ali kadar je ena v očitno prevladujočem položaju. Če imate samo pse ali mačke, bodo najverjetneje tekmovali med seboj, medtem ko stas morski prašiček in papagaj lahko najboljša prijatelja.

V vsakem primeru v urejanju živalskih odnosov pokažite ljubeznivost, potrpežljivost in previdnost. Dajte živalim čas, da se navadijo na nove zvoke in vonje. Od manjših pričakujte večji strah; navsezadnje jim je prav ta pomagal, da so obstale v divjini.