Na sladkor torej poskušajte pozabiti; mi pa smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uresničiti nekaj na prvi pogled tako nepredstavljivega.

Dodajte nekaj zdravega

Če se že ne morete upreti nečemu sladkemu, ga vsaj zmešajte z nečim zdravim. Marmelado lahko morda namažete na polnozrnat kruh, preden pojeste piškot, pa si obvezno privoščite jabolko. Uživanje preprostih ogljikovih hidratov hitro izjemno poviša količino sladkorja v krvi, zato boste tega z dodatkom kompleksnejših sestavin vsaj nekoliko pomirili.

strawberryfrenchtoast.jpg

Ne posezite po medu

Edini način, da prenehate jesti sladkor, je, da svoje telo počasi odvadite takšnega okusa. Tega pa ne boste mogli storiti, če boste navaden bel sladkor nadomestili z njegovimi morda nekoliko bolj zdravimi različicami: medom, melaso ali javorjevim sirupom. Ti imajo res nekaj koristnih hranilnih snovi, vendar pa ne pomagajo presekati nezdravih navad.

Naučite se brati

Ko želite v prodajalni kupiti nekaj sladkega, si na embalaži najprej oglejte seznam sestavin. Sladkor je po navadi naveden v gramih. Ena žlička pomeni približno štiri grame sladkorja, zato številko na embalaži delite s številko štiri. Tako si boste lahko predstavljali, koliko žličk sladkorja je v vašem izdelku. Dnevno jih ni priporočljivo pojesti več kot šest.

Ne verjemite ponaredkom

Umetna sladila so narejena tako, da v ustih stimulirajo živčne končiče, ki so zmožni zaznavati sladko. Toda strokovnjaki še vedno niso popolnoma prepričani v njihovo varnost, poleg tega pa so velikokrat tako močna, da še povečajo vašo odvisnost od sladkega.

img_0514.jpg

Zmanjšajte vnos kislin omega-6

Če že ne morete nehati uživati sladkorja, zmanjšajte vsaj vnos maščobnih kislin omega-6. Te vsebujejo običajna rastlinska olja:  sojino, koruzno ali sončnično. V telesu se spremenijo v arahidonsko kislino, ta pa je eden od elementov, ki jih sladkor potrebuje, da povzroči vnetje.

Odrecite se soku

Tudi sadje je sladko, ker vsebuje sadni sladkor, vendar pa je zdravo zaradi svoje izjemne kombinacije hranil in vlaknin. Prav vlaknine so tiste, ki sadnemu sladkorju preprečijo, da bi se lahko hitro sprostil v kri in v organizmu povzročil neravnovesje. Sadni sok pa nima toliko vlaknin, zato je veliko manj zdrav.