Vrtec Kekec, ki ga je zasnoval arhitekt Jure Kotnik, je dozidava klasičnega montažnega vrtca iz osemdesetih let v ljubljanski soseski Nove Jarše. Prizidek na 130 kvadratnih metrih površine, ki ga je po naročilu Mestne občine Ljubljana lani zgradilo podjetje Riko Hiše, obsega poleg dveh igralnic še sanitarije ter garderobo.

vrtec1.jpg

Steklene površine za več naravne svetlobe

Sanitarije so umeščene med igralnicama in imajo večje steklene površine, ki navidezno povečajo prostor ter omogočijo dostop naravni svetlobi. V garderobi je prostor za previjalno mizo in niz omar z izvlečnimi predali za čevlje v barvah fasade, ki so hkrati klopi. Igralnice so majhne, a omogočajo različne razporeditve pohištva, svetloba pa vanje prihaja s treh strani, tudi s stropa.

vrtec3.JPG

Konstrukcija vrtca Kekec je v celoti narejena iz lesa, fasada pa je kombinacija ometa in vrtljivih lesenih enostransko barvanih lamel, ki vizualno tvorijo osrednji element vrtca. Pisane lamele v devetih osnovnih odtenkih so razporejene po vseh treh zunanjih stranicah objekta in so poleg fasadnega elementa hkrati še senčilo za okna ter igralo za otroke.

Vrtljive lamele dajejo živahen videz

vrtec2.JPG

V žive barve odete in na ležaje vpete lamele na leseni fasadi so vrtljive in na voljo otrokom, da sami spreminjajo zunanjo podobo vrtca. Tako spodbujajo njihovo ustvarjalnost in samoiniciativnost ter ponazarjajo spremenljivost in prilagodljivost.