Škodljivi hlapi v zraku

Stenske barve na vodni osnovi po navadi uporabljamo prav v otroških sobah; to pa zato, ker naj bi bile do človeka in okolja bolj prijazne. Vendar pa so nove raziskave pokazale, da lahko njihovi hlapi vseeno negativno vplivajo na zdravje predšolskih otrok. Lahko namreč povzročijo ali poslabšajo bolezenska znamenja astme ali alergije.

nursery_room_ideas_white_interior_design_baby_furniture.jpg

Lahko pleskanje škoduje zdravju?

Strokovnjaki ameriške univerze Harvard in švedske univerze Karlstad so ugotovili, da otroke, ki so doma izpostavljeni nizkim ravnem propilenglikola ali glikoletra, kar dva do štirikrat bolj pogosto prizadenejo astma ali različne alergije. To sta dve spojini, ki ju nemalokrat najdemo kot topili v stenskih barvah na vodni osnovi.

Znanstveniki so analizirali zrak štiristo otroških sob in ugotovili, da so astma ali alergije (pa tudi zamašen nos) veliko pogostejše v gospodinjstvih, v katerih sta bili uporabljeni omenjeni kemikaliji. Zaenkrat še niso prepričani, ali lahko bolezni tudi povzročata, vsekakor pa so prepričani, da jih zagotovo poslabšujeta.

wall_design_idea_blue_white_flower_for_infant_baby_room_wall_decor.jpg

Ne pleskajte, dokler je otrok majhen

Barvanje sten otroške sobe je po navadi sestavni del priprave na rojstvo otroka. Ravno zato je študija tudi tako zaskrbljujoča; čeprav njena dognanja še niso povsem zaključena, je priporočljivo, da stanovanja enostavno ne pleskamo, dokler otrok ne začne hoditi v šolo.