Za najzgodnejše zabeleženje veščine oblikovanja grmov je zaslužen starorimski pisec in učenjak Plinij, ki je v prvem stoletju našega štetja opisoval, kako obrezati ciprese v obliko prizorov lova. Veščina oblikovanja rastlin je obstajala tudi v srednjem veku, poln razcvet pa je doživela med renesanso v 16. stoletju, še posebno v Italiji. Če se nameravate lotiti te zahtevne umetnosti, si v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov in namigov.

Začnite z močno rastlino

Vedno začnite z močno, polno listnato rastlino. Če se odločite za zapleteno obliko, poskusite »vzgojiti« veje tako, da jih povezujete skupaj. Drugi (in veliko dražji) način je, da kupite ali naredite lastno šablono želene oblike, v katero bo rastlina nato zrasla. Najbolj primerna za topiarij sta pušpan in mirta.

 

power_hedge_trimmers.jpg

Vedite, da bo obrezovanje spodbudilo intenzivno rast. Če se zmotite, lahko napako zlahka popravite, s pomočjo privezane palice lahko brez večjih težav dosežete, da bo nova veja rasla v želeni smeri. Če bi radi rastlino obrezali v obliki krogle ali stožca, si priskrbite električni obrezovalnik žive meje, saj je rastline v primerjavi  z velikimi vrtnimi škarjami z njim veliko lažje oblikovati. Sicer pa morajo delu z obrezovalnikom vseeno nujno slediti tudi manjši lepotni popravki s škarjami, saj vedno ostanejo kakšne vejice ali listi, ki jih je treba odrezati.

Od vrha proti dnu

Začnite pri vrhu in se nato z dolgimi, neprekinjenimi linijami , ki sledijo obliki rastline, prebijajte proti dnu. Prvič to storite le v grobi obliki, nato se ustavite in si dobro oglejte, kaj je nastalo, naslednjič pa se že osredotočite na podrobnosti. Gre za umetnost in ne znanost, tako da sledite svojim občutkom ravno toliko kot zarisanemu načrtu.

 

spiral_topiary.jpg

Če nameravate grme oblikovati le enkrat letno, potem je najboljši čas pozno poletje. Najboljše pa je, če se obrezovanja lotite maja in septembra. Kadar se boste lotili zahtevnejših oblik, rastlino obrežite januarja in februarja, da spodbudite rast, julija in avgusta pa postopek ponovite, tokrat zato, da rast omejite.

Nekaj zanimivih primerkov topiarija si oglejte v naši fotogaleriji.