Strešna izolacija ne vpliva samo na zadrževanje toplote pri ogrevanju in ohlajanju doma, temveč tudi na naše okolje in naravo. Zato je pametno, da čim prej zamenjate standardno izolacijo, na primer stekleno volno (ki vsebuje steklena vlakna), z okolju bolj prijaznimi izolacijskimi materiali. Strupena steklena vlakna namreč lahko povzročijo težave z dihanjem, alergijske reakcije in srbenje kože; v stekleni volni pa je moč najti tudi lepila, ki vsebujejo formaldehid, rakotvorno snov. Poleg tega je dejanska proizvodnja steklene volne energijsko izredno potratna.

Reciklirana celulozna vlakna

Na voljo pa so vam alternative, ki so okolju in vašemu zdravju prijaznejši način izoliranja strehe. Odločite se lahko za reciklirana vlakna iz celuloze, narejena iz starih časopisov in drugih izdelkov iz papirja. Ta so sicer lahko malo dražja, vendar pa je kakovost izolacije veliko boljša kot pri standardni stekleni volni. Če preračunate, ugotovite, da boste dolgoročno znižali stroške in prihranili, in to kljub višjemu strošku za nakup.

recycled_cellulose_fiber.jpg

Reciklirana celulozna vlakna so vam običajno na voljo v ploščah, ki jih namestite podobno, kot bi standardno izolacijo, ali pajo nanesete z brizganjem s pomočjo stisnjenega zraka. Po navadi so vlakna obdelana z borovo kislino, tako da so odporna proti požaru in se ne vnamejo, tudi če jih zajame ogenj. Dodatna prednost recikliranih vlaken iz celuloze je, da odganjajo škodljivce, na primer miši, muhe in hrošče. Ne smemo pa pozabiti, da hkrati tudi zvočno izolirajo − omilijo nadležen zunanji hrup.

Reciklirani džins

Še ena zanimiva novost je toplotna strešna izolacija iz starih kavbojk in bombažnih odpadkov. V večini primerov  je v tovrstnih izdelkih okoli 80 odstotkov recikliranega materiala. Podobno kot pri reciklirani celulozi tudi pri džinsu material obdelajo z borovo kislino za zaščito pred ognjenimi zublji in kot sredstvo za odganjanje mrčesa.

green_home_improvement_recycled_denim_insulation.jpg

Ena od prednosti izolacije iz džinsa je, da je enostavnejša za polaganje, saj je na voljo tudi v zvitkih oziroma balah. Pri prenovi pa se vam ni treba bati, da bi dobili srbečico zaradi stika z materialom.

Izolacija iz soje

Soja je uporabno živilo, iz nje pa lahko ustvarite oblačila in celo biološko gorivo. Ne nazadnje pa lahko s sojo izolirate svojo streho: izolacija je narejena iz sojinega olja in jo razpršimo na želeno območje pod streho, kjer se razširi, strdi ter zapolni vse še tako majhne razpoke. Življenjska doba sojine izolacije je izredno dolga, toliko, kot je življenjska doba zgradbae, vendar pa ni odporna na ogenj.

soybean_oil_plant.jpg

Izolacija iz ovčje volne

Ovčja volna velja za enega najboljših izolacijskih materialov, ki je žal tudi dražji. Volna je za okoli 15 odstotkov  energijsko varčnejša, kot so steklena vlakna, poleg tega vlaga tudi ne vpliva na izolacijske sposobnosti volne. Ker je popolnoma naravna, ne draži dihal in ne povzroča srbenja, obenem pa je tudi negorljiva.

Ovčja volna odlično zvočno izolira in zahteva najmanj energije pri proizvodnji. Deluje kot nekakšen filter, ki ujame strupene snovi in jih zadrži v sebi. Za odvračanje moljev pa v proizvodnji ravno tako lahko dodajo borovo kislino ali sol. Volna ima dolgo življenjsko dobo in kar je najbolje, po dolgih letih jo lahko ponovno uporabite!