Keramika

Keramična dimniška cev je po kakovosti nadgradnja šamotne cevi. Ta se je prilagodila razvoju peči. Keramičnih cevi ne smemo povezovati s šamotnimi, ker gre za dva različna materiala. S klasične ognjeobstojne keramike, kamor spada šamot, so zdaj prešli na tehnično keramiko. Razlika v uporabnosti je velika. Šamotna cev je ognjeobstojna tudi pri visokih temperaturah, ni pa vodoneprepustna. Keramična cev ima obe lastnosti: je ognjeobstojna pri visokih temperaturah in vodoneprepustna. To je pomembno predvsem zato, ker imamo pri sodobnih pečeh v dimnikih veliko »vode« (kondenzat), hkrati pa je verjetnost vžiga razmeroma velika. To pomeni morebitno veliko obremenitev zaradi visoke temperature.

Keramična cev Schiedel je nekoliko temnejše barve in ima bolj gladko strukturno površino. Na zunanji strani ima vtisnjen znak UNI, kar pomeni univerzalen. Ta dimniški sistem se lahko uporablja za vse vrste goriva in kotlov, ki imajo temperaturo dimnih plinov višjo od 60 ° C. Šamotna cev je primerna predvsem za trda goriva, za tekoča pa samo pri pečeh, ki imajo temperaturo dimnih plinov nad 140 ° C. V večstanovanjskih in individualnih stavbah moramo imeti sodoben dimnik za plinske peči, ki delujejo neodvisno od zraka v notranjosti. To pomeni, da je treba svež zrak pripeljati do peči skozi dimnik. Pri omenjenem podjetju ta problem rešujejo s sistemom Quadro, ki je koaksialni dimnik.

Deli dimnika

Dimnik je sestavljen iz treh delov: notranje dimniške cevi, vmesnega dela, ki skrbi bodisi za toplotno izolacijo ali dilatacijo, ter zunanjega nosilnega plašča. Poznamo tudi dodatne dele, kot so krovne plošče, vratca in drugi. V podjetju Schiedel pravijo, da so dimniki iz nerjavne pločevine samo njihova dodatna ponudba, saj so prepričani, da je keramika pri novogradnji še vedno najboljša rešitev. Zaradi praktičnosti pri obnovi pa so trgu ponudili tudi dimnik iz nerjavne pločevine.

Naj za konec zapišemo še nekaj pojasnil glede kondenza v dimniku. Gre za novodoben pojav, do katerega prihaja zaradi vgradnje kakovostnih peči, ki imajo velik izkoristek energije. Pri dimniku je pomembno, da kondenz obvladuje. Prestreči ga mora z dimniško cevjo in ga nadzorovano odvajati na svojem dnu. Element dimenzioniranja preseka dimnika je bil pomemben v preteklosti, ko šamotne cevi zaradi kondenzacije niso bile popolnoma obstojne. Danes to ni več odločilno. Pri predimenzioniranem sodobnem dimniku je hitrost dimnih plinov manjša, poveča pa se kondenzacija. V sodobni keramični dimniški cevi je kondenz neškodljiv. Edina težava je v tem, da priteče v peto dimnika več kondenza, ki ga je treba odvajati.