Odgovor: Gorenje, d. d.

Kar zadeva nakup pečice, sta pri izbiri na prvem mestu zmanjševanje toplotnih izgub in izboljšanje varnosti. To pomeni, da mora pečica spadati v energijski razred A. Seveda pa je drugi pomemben faktor pri nakupu praktična in preprosta uporaba. Določena prednost pri pečicah je elektronsko programiranje, s katerim na preprost način nastavimo optimalno temperaturo in ogrevalni sistem za določeno vrsto hrane ter tako dodatno varčujemo. Vsekakor priporočamo nakup multifunkcijske pečice z ventilatorjem, ki omogoča za 10–15 odstotkov bolj varčno peko kot pri klasični pečici; čeprav je lahko temperatura pečenja zaradi kroženja zraka nižja, dosežemo enake učinke.

Hladna vrata

Domala vse sodobne pečice se ponašajo z varnimi in energijsko učinkovitimi vrati CoolDoor. Najboljše modele še dodatno odlikuje trislojna temperaturno odbojna zasteklitev pečniških vrat UltraCoolDoor. Vrhunska izolacija vrat pečice v kombinaciji s posebnim toplotnoodbojnim steklom izboljšuje delovanje pečice ter zagotavlja bistveno nižjo porabo energije. Nizka temperatura na zunanji površini vrat omogoča varne dotike. Notranjost nekaterih pečic je prevlečena z visokokakovostnim emajlom EcoClean, ki zaradi svoje gladkosti in neprepustnosti toplote ne vsrkava, temveč jo odbija v središče pečice. Ta izvirna rešitev pripomore k enakomerni razporejenosti toplote v pečici, kar omogoča znatne prihranke energije ter izvrstne rezultate kuhe in peke.

Čiščenje

Z vidika čiščenja moramo biti pri nakupu pozorni, da je notranjost pečice prevlečena z gladko prevleko iz emajla EcoClean, ki preprečuje oprijemanje in zapekanje maščobe na stene pečice ali pekača. Nekateri modeli sodobnih pečic ponujajo dodatno rešitev preprostega čiščenja AquaClean. V pekač vlijemo pol litra vode in izberemo omenjeno funkcijo. Vlaga, ki nastane pri samodejnem segrevanju na 50 ° C, zmehča umazanijo na stenah pečice. Po polurnem delovanju pečico preprosto obrišemo z mehko krpo. Učinek čiščenja je brez uporabe čistil več kot odličen in tudi okolju prijazen.

Pri čiščenju s postopkom pirolize se pečica segreje na približno 500 ° C. Pri tej temperaturi madeži preprosto zoglenijo. Po postopku segrevanja, ki traja dobro uro in pol (če je pečica zelo umazana, lahko ta čas podaljšamo na tri ure), ostanke pepela obrišemo z vlažno krpo in jih odstranimo iz pečice. Pri običajni uporabi pečice zadošča, da pirolitično čiščenje opravimo na dva do tri mesece. Da je postopek čiščenja resnično varen, se pečica nad temperaturo 250 ° C samodejno hermetično zapre oziroma zaklene.

Vrata pečice lahko odpremo šele, ko temperatura v notranjosti pade pod 300 ° C. Skupaj s pečico lahko čistimo tudi nekatere pripomočke, kot na primer univerzalno ponev in emajliran pekač. Pirolitično čiščenje je edino učinkovito samočiščenje pečic in štedilnikov, za zdaj pa ga premorejo le redki modeli teh gospodinjskih aparatov. Pri tej vrsti čiščenja maščobni in drugi madeži na notranjih stenah pečice zaradi visokih temperatur izgorijo oziroma zoglenijo. Tako prihranimo čas, saj nam pečice ni treba čistiti. Dobra plat samodejnega čiščenja pa je tudi ta, da poteka brez čistilnih sredstev in je torej okolju prijazno.

Indukcija je najbolj varčna

Kljub dolgotrajni naklonjenosti potrošnikov do plinskih kuhališč in steklokeramičnih kuhališč s klasičnimi sevalnimi greli velja, da so indukcijska kuhališča izvrstna alternativa zanje. Ključne prednosti teh kuhališč so hitrost segrevanja, ekonomičnost in varnost. Do 30 odstotkov hitrejše segrevanje in do 40 odstotkov manj porabljene električne energije sta samo dva argumenta v prid indukcijskim kuhališčem, ki jih upravičeno uvrščamo med najbolj varčna, najmodernejša in najvarnejša kuhališča na trgu.

A varčevanje se ne konča samo pri energiji. Ker se površina okoli posode komajda segreje, se hrana ob morebitnem razlitju ne prilepi nanjo in ne prismodi, zato je vzdrževanje preprosto in hitro ter popolnoma varno celo med kuhanjem. Indukcijska kuhališča delujejo tako, da s spreminjanjem električne energije v visokofrekvenčna polja inducirajo električni tok, ki greje neposredno dno posode oziroma vsebino v njej.

K večji energijski varčnosti in učinkovitosti prispeva tudi dodatna funkcija Power Boost, ki učinkovitost poveča do 50 odstotkov. S pomočjo hitrega segrevanja in ohlajanja plošče ne varčujemo samo z energijo, temveč prihranimo tudi čas, saj je hrana pripravljena veliko hitreje kot na klasični električni plošči ali plinu. Za segretje dveh litrov vode do temperature 95 ° C bi na električnem kuhališču potrebovali 9,5 minute, na indukcijskem kuhališču pa samo dobre štiri minute. Pri tem je poraba energije za dobrih 40 odstotkov manjša.

Indukcijska kuhališča Gorenje imajo vgrajen toplotni senzor, ki prepozna vsako nevarnost pregrevanja vsebine v posodi oziroma dna posode. Če v posodo nalijemo olje in toplotni senzor zazna, da se je pregrelo, indukcija samodejno preneha dovajati energijo. Podobno se zgodi, ko vsebina posode izhlapi: senzor zazna pregrevanje in omeji dovajanje toplote. Prav ta lastnost indukcijo uvršča med najbolj varne kuhinjske tehnologije doslej.

Med kuhališči velja torej za nespornega favorita indukcijsko, ki pomeni pravo revolucijo kuhanja ter resno konkurenco klasičnim steklokeramičnim in plinskim kuhališčem. Poglavitni prednosti kuhanja na indukcijskem kuhališču sta do 30 odstotkov hitrejša priprava hrane v primerjavi s plinskimi kuhališči in prihranek energije do 40 odstotkov.

Naj primerjamo še cene med indukcijsko in klasično steklokeramično ploščo. Priporočena maloprodajna cena za indukcijsko kuhališče Gorenje EIT 695 C (+ brezplačen tridelni set posode) je 899,90 evra, primerljivo steklokeramično kuhališče ECT 68 C-HL (najbolj prodajano steklokeramično kuhališče) pa stane 519,90 evra. Več informacij lahko dobite v naših salonih.