Moj dom: Dejstvo je, da se pri vzdrževanju asfaltnih površin tako na cestah kot tudi na zasebnih dvoriščih vedno znova pojavljajo težave, saj nastajajo različne razpoke. Rešitev ponuja podjetje Tahting iz Ljubljane. Prodaja izdelke za hladno saniranje asfaltnih površin za široko porabo. Glede na to, da se je v vaših razpokah že nabrala zemlja, vam kljub temu, da posebno čiščenje praviloma ni potrebno, takšno čiščenje priporočamo. Pri tem uporabite tlačni vodni čistilec (na primer Dilex). Z njim lahko z vodnim curkom pod velikim pritiskom uspešno očistite razpoko med asfaltom in betonom oziroma jaškom. Po vodnem čiščenju bi bilo verjetno koristno še dodatno spihanje razpoke, za kar priporočamo motorne puhalnike (Stihl, Husqvarna). Ko je razpoka očiščena, se lahko lotite dela.

Fugolit-flex je hladna zalivna masa brez topil za zalivanje razpok v asfaltu, odprtih stikov na površini, ki niso bili zatesnjeni, ter stikov med betonom in asfaltom. Hladno asfaltno zmes lahko obdelujemo ročno (z zidarsko lopatico – delo je podobno fugiranju, tako da lahko uporabimo tudi fugirno pištolo) ali strojno. Posebna sanacija ali priprava razpoke pred nanosom zmesi ni potrebna, proizvajalci pa priporočajo odstranitev prahu z metlo. Pranje ni potrebno, razen če je razpoka polna zemlje in celo trave. Masa se zelo dobro oprime stare asfaltne plasti in betona. Je tudi zelo fleksibilna in omogoča gibljive stike med različnimi površinami. Tako preprečimo zatekanje vode in kasneje zmrzovanje v razpoki. Z zalivanjem razpok se življenjska doba asfaltne plasti precej podaljša. Material je zaradi svoje elastičnosti primeren tudi za izdelavo dilatacij med spoji različnih materialov, na primer na velikih betonskih površinah. Te morajo namreč imeti dilatacije, ki omogočajo temperaturne raztezke.

Z maso lahko uspešno zatesnimo tudi razpoke oziroma slabe stike med asfaltom in različnimi jaški ali robniki. Material je glede oprijemljivosti skoraj idealen. Masa je bogata s polimeri, ki kot vezivna sredstva zagotavljajo fleksibilnost in oprijemljivost materiala. Pakirana je v hobuku po 12 ali 30 kg. Orodje po uporabi operemo z vodo; uvoznik priporoča čistilno sredstvo za bitumenske proizvode Cleanobit. Po nanosu mase je potrebno od 4- do 24-urno sušenje, pri čemer je čas sušenja odvisen od debeline nanosa in vlage v ozračju. Po zaglajevanju lahko površino posujemo z eruptivnim ali navadnim peskom frakcije od 2 do 4 mm. Ta se prime v maso, ki ga oblije. To omogoča bolj usklajeno površino z drugimi deli tlaka. Poleg tega se z nanosom peska zmanjša drsnost. Sanirano površino zgolj potresemo s peskom, po končanem sušenju pa pometemo ostanke kamenja. Proizvod je brez topil in je okolju prijazen. Masa je odporna proti vsem vremenskim vplivom, različna topila, olje, mast in gorivo pa jo uničujejo. V prvih 24 urah je treba spiranje mase preprečiti. Fugolit-flex je namenjen profesionalni rabi, zaradi kakovosti, uporabnosti in preprostega nanašanja pa ga v podjetju Tahting ponujajo tudi manjšim uporabnikom.