Drobilniki Viking

Podjetje Unicommerce na slovenskem trgu ponuja drobilnik na bencinski motor GB 370 S (3,6 kW, drobi veje do debeline 45 mm) in električne drobilnike GE 103 (1,8 kW), GE 250 IN GE 250 s (2,5 kW) ter GE 345 (2,2 kW). Vsi so namenjeni drobljenju vej do debeline 30 mm, GE 250 S pa do 35 mm, in sicer po zaslugi posebnega noža Multi-Cut 150. Za debelejše veje in drobljenje večje količine materiala je posebej primeren GE 345, ki deluje v posebni patentirani tehniki zamenjave smeri vrtenj med delovanjem. Viking ima tri serije drobilnikov: serija 100 je namenjena sekljanju vej, 200 drobljenju in sekljanju, najbolj univerzalna pa je serija 300. Stroj GE 250 je dokaj velik (144 cm) in srednje težak (24 kg). A ker kolesa dobro opravljajo svojo nalogo, upravljanje z njim ni zahtevno. Motor ima 2500 W moči. Namenjen je drobljenju večjih organskih odpadkov, kot so cvetje, zelenjava, večje količine listja, grmičevje in tanke veje, in sicer največ do premera 3 cm (različica S do 3,5 cm).

Varnost

Lijak drobilnika 250 je dolg. To daje uporabniku občutek varnosti, saj z roko ne doseže rezila (razen če se vanj postavi na glavo). Prižgan motor deluje tiho, hrup pa se poveča samo pri sekljanju. Izolacija po celi dolžini lijaka ga močno zmanjša, tako da ni moteč. Stikalo za vklop in izklop je dobro zaščiteno in praktično. Stroj ima posebno blokado, ki prepreči delovanje ob odprtem pokrovu. Dolžina lijaka in zaščitna zavesa na ustju preprečujeta morebiten izmet drobcev, kljub temu pa je zaščitna oprema, očala in rokavice, obvezna. Še posebej se pri polnjenju stroja z vejami obnesejo rokavice, saj se lahko zgodi, da kakšna daljša veja ob potiskanju v stroj in udarcu na nože močneje zatrepeta ali celo udari.

Polnjenje stroja z drobnejšimi vejami je preprosto. Stroj brez težav seklja veje do debeline 3 cm in več. Priporočamo postopno polnjenje in odsvetujemo tlačenje v stroj več vej naenkrat. To in sekljanje vej, debelejših od 4 cm, smo seveda sami preizkusili. Ob preobremenitvi (preveč vej ali predebela veja) se rezilo ustavi oziroma se izklopi motor. Ponovni zagon je mogoč šele, ko sprostimo ovire na rezilu, za kar je praviloma treba odviti pokrov. Ko to storimo, moramo nujno izklopiti stroj iz elektrike, čeprav varnostni sistem onemogoča vrtenje rezil takoj, ko se odvijejo vijaki pokrova.

Stroj je med delovanjem stabilen. Priporočamo, da drobir sekljamo v pripravljeno posodo. Najbolje se obnese večji plastični zaboj. Čiščenje drobilnika je preprosto. Najprej moramo izklopiti električni kabel. Stroj je treba odpreti in s krtačo odstraniti ostanke zmletega materiala. Priporočamo redno čiščenje, saj se v nasprotnem primeru nesnaga preveč prime na stene, tako da jo je kasneje težko odstraniti.

Kompost in zastirka

Z drobilnikom dobimo manjšo prostornino vrtnih ostankov, ki jih lahko uporabimo za pripravo komposta. Zastirka ob rastlinah (površinsko kompostiranje) varuje drevesa in rastline pred izsušitvijo ter jih hrani. To je eden najboljših naravnih načinov gnojenja. Seveda pa so ti odpadki uporabni tudi za klasično kompostiranje v kompostnem zabojniku. Z uporabo takega drobilnika dosežemo hitrejše kompostiranje. To je vsekakor bolje, kot če bi listje in druge odpadke metali na kup.