Želje bralke so bile specificirane glede barvne sheme, postavitve priključkov za vodo in odtoka, postavitve pečice na stojno višino ter prevladujočih elementov s predali. Njene želje smo poskusili združiti z uporabno razporeditvijo kuhinjskih elementov in tako smo dobili kuhinjski prostor, ki je praktičen, prijetno osvetljen ter omogoča uporabniku tekoče delo v kuhinji.

Bralki predlagamo, da prehod v shrambo premakne čimbolj v levo, tako da ob steni ostane dovolj prostora za postavitev visokih omar z vgradno pečico in hladilnikom. S postavitvijo visokih omar smo namerno delno zaprli pogled iz dnevnega prostora na levi del kuhinje. Spodnja kotna elementa ponujata idealno rešitev za shranjevanje posod in malih kuhinjskih aparatov, saj s svojim sistemom vrtljivih polic omogočata praktično shranjevanje in odličen prostorski izkoristek.

Pod oknom je kuhinjsko korito, za katero je mogoče kupiti zložljivo mešalno baterijo za primer odpiranja okna, levo od korita pa pomivalni stroj. Tako bo bralka dobila ravno dovolj delovne površine med kuhalno ploščo in koritom ter še vedno dovolj prostora na pultu za mikrovalovno pečico in kavni avtomat v levem delu kuhinje. Prav tako bo odprt pomivalni stroj še najmanjša ovira pri zlaganju posode v stroj, saj ga največkrat umeščamo med pomivalnim koritom in kuhalno ploščo.

Desni del kuhinje je namenjen pripravi hrane in kuhanju, zato smo na tem delu pustili dovolj proste delovne površine. Spodnji elementi so izvlečni in namenjeni shranjevanju živil, kuhinjskih pripomočkov in pribora, tako da so vedno pri roki. Zgornji niz elementov sestavljajo omarice z zelo praktičnim dvižnim sistemom odpiranja, saj vrata, ko so odprta, ne ovirajo gibanja in dela v kuhinji. Med kuhalno ploščo in kuhinjsko napo je prostor, ki je najbolj izpostavljen madežem, zato smo na tem delu stene predvideli leseno stensko oblogo. Čeprav je bila bralkina želja tudi, da bi imela mini šank med kuhinjo in dnevnim prostorom, pa ji to odsvetujem, saj bi z umestitvijo šanka izgubili precej praktičnega prostora in otežili nemoteno gibanje med kuhinjo in dnevnim prostorom.

S takšno postavitvijo elementov lahko bralka pridobi tekoče prehoden in praktično urejen dnevnobivalni del, kjer se poti med stanovalci ne bodo pogosto ovirale med seboj, obenem pa omogoča tekočo vizualno komunikacijo med prostori in njihovimi uporabniki.

Jaka Žnidaršič, GA Vipava