Skrb, da dom ostane neokužen, je izredno pomembna, saj mnoge raziskave in študije kažejo tesno povezanost med izpostavljenostjo mišim in ščurkom ter astmo otrok. Vendar so lahko škodljiva in problematična tudi sredstva za zatiranje teh manjših škodljivcev, še posebno, če boste uporabili pesticide. Ti namreč lahko povzročijo raka ali nevrološke težave.

pest_control.jpg

Pospravite vse, kar privablja škodljivce

Če imate teževa s škodljivci že več let, potem morate najeti strokovnjaka, ki uporablja okolju prijazne prakse zatiranja, da bo celostno in dolgoročno uspešno. Najprej se je treba znebiti vseh stvari, ki privabljajo nezaželene živali: hrane, vode in skritih zatočišč, preden uporabite nevarne pesticide.

Če imate le nekaj mravelj, uporabite gel na osnovi pesticidov ali borove kisline, ki ni tako strupena. Da preprečite okužbo, očistite tudi tla pod vašim hladilnikom in kuhinjsko napo.

Izsušite vlago

Ščurki obožujejo mast, prav tako se bodo zaredili tam, kjer so prostori bolj vlažni − zaradi tega je pomembno, da ohranite svoj dom suh. Vlažne hiše lahko pritegnejo pršice, ščurke, glodavce in plesen, vse to pa lahko sproži napade astme.

pests.jpg

Poskusite izsušiti vlago iz zraka v notranjih prostorih, saj naredi več škode kot koristi. Če imate majhne otroke, poskrbite, da bo vaš dom otroku prijazen in varen. Odstranite vse kemikalije iz otrokovega dosega, testirajte vsebnost radona v hiši in uporabljajte detektorje ogljikovega monoksida skupaj z dimnim alarmom.

Zakrpajte vse luknjice

Priporočljivo je, da domovanje pregledate od znotraj in od zunaj. Popravite vse manjše luknjice in se prepričajte, da se noben škodljivec ne zadržuje okolihišnih temeljev ali v bližini kanalizacijskih odtokov. Če živite v starejših domovih, preverite, ali barva vsebuje svinec. S svincem se lahko zastrupite, če ste mu dolgoročno izpostavljeni, in ne le, če ga po pomoti vnesete v organizem s hrano.