Japonska družina z dvema majhnima otrokoma, triletno punčko in novorojenčkom, si je zaželela miren dom, v katerem bi bil prostor tudi za njihov družinski posel - drogerijo. Toda arhitekti Studia Velocity so se hitro znašli pred veliko težavo. Prostora za hišo ni bilo veliko; na treh straneh pa so bili zelo blizu drugi objekti, ki so imeli prav v to stran obrnjena okna.

Odprt prostor, skrit pred pogledi sosedov

1304624478_photo_01.jpg

Toda arhitekti so opazili tudi nekaj pozitivnih strani. Okoliške hiše niso bile visoke, v daljavi pa je bilo mogoče videti prelepe gorske vence. Najti je bilo torej treba način, kako takšno prednost izkoristiti, hkrati pa ustvariti čim bolj odprt prostor, v katerega sosedje ne morejo videti.

1304624507_photo_05.jpg

Svetloba skozi nagnjena okna

Arhitekti so zato zasnovali za malenkost višjo belo hišo nenavadne oblike. Njeno streho so namreč nagnili tako, da pet velikih oken, ki jih ima, v dom pripelje veliko naravne svetlobe in svežega zraka, ponuja pa tudi prelepe poglede. Poleg tega so okna postavljena tako, da stanovalci dobijo občutek, da jih nebo pravzaprav povsem obkroža. Arhitekti pojasnjujejo, da lahko podoben občutek dobimo, če se sprehajamo po gozdu in se nam naenkrat zazdi, da smo pravzaprav del tega velikanskega naravnega sistema.  

1304624531_photo_09.jpg

Tudi interjer je opremljen kar se da sproščujoče. Takšen učinek na stanovalce pa so dekoraterji dosegli  predvsem z elegantno kombinacijo bele barve in elegantnega lesa, veliko pa je tudi praznega prostora in sobnih rastlin.