Lepo oblikovana in urejena ograja ne bo služila le varovanju doma, temveč bo tudi na splošno izboljšala videz vaše nepremičnine. Poleg ograj pa lahko tudi oblika ter položaj pešpoti in dovoza na dvorišče močno izboljšata varnost pred radovednimi pogledi in vsiljivci s slabimi nameni, ali pa jih ravno obratno privabita.

Vidne prehodne poti

Dovoz in pot za hišo morata biti dobro vidna iz notranjosti hiše, tako da lahko takoj opazite, če se kdo približuje. Odlična mesta za skrivanje so za grmovjem ali višjimi, gosto posajenimi rastlinami zadaj na vrtu. Sicer lepo okrasijo krajino, vendar poslabšajo varnost doma, saj se lahko za njimi zlahka skrije odrasla oseba. Pri načrtovanju in urejanju vrta zato upoštevajte tudi varnostne ukrepe: namesto visokega grmičevja okoli prehodnih poti raje zasadite nižje vrste ali pa jih le obložite s prodom.

driveways_021.JPG

Lesena ograja

Pogosto je prva linija obrambe doma fizična pregrada, običajno lesena ograja. Ta mora biti dovolj visoka in močna, da prepreči vstop vsiljivcem; standardnih 1,8 metra verjetno ne bo zadostovalo. Po navadi je najbolje, če so ograja, zid ali živa meja visoki okoli ene meter, tako da vidite na dvorišče in iz hiše na cesto. Tako boste takoj opazili, če kdo pleza čez pregrado. Če si želite več zasebnosti, pa naj bo ograja višja od dva metra in pol – čez tako visoko bo težko splezati.

wooden_fence.jpg

Če ste se ravno preselili v nov dom in je vse, kar je med vami in okolico, preprosta nizka ograja, jo morate zamenjati takoj, najbolje z leseno. Ograja mora imeti dolgo življenjsko dobo, tako da vedno izberite s tlakom obdelan les. Pri nižjih ograjah naj bo na vrhu nameščena zaščita. To so lahko bodeča žica ali pa ošiljeni leseni količki, obrnjeni proti cesti.

barbed_wire_fence_600_00955033.jpg

Zaščita pred grafiti

Če vaš mejni zid privablja ustvarjalce grafitov, ga očistite in uporabite posebno glazuro, da bo v prihodnje odstranjevanje precej lažje. Vse napise boste lahko sprali z vročo vodo in le rahlo zdrgnili. Zid ali ograjo je mogoče zaščititi pred "umetniki", če po njej plezajo rastline plezalke ali pa je tesno ob njej posajen košat grm, najbolje na obeh straneh meje. Lahko posadite tudi rastline s trni, vendar pa boste morali paziti, da se na njih ne poškodujejo otroci.