Najpogostejša težava v mestih

Hrup je najpogostejša težava v velikih mestih, kjer je tako veliko prometa, da lahko celo ponoči slišite zvok vozečih vlakov, pa čeprav so tiri tako daleč, da jih čez dan sploh ne slišite. Če je vaš dom blizu zelo prometne ceste, pa boste poleg hrupa ves čas čutili tudi vibracije. Proti temu ni zdravila. Hrup lahko  vsaj malo zaustavimo le s kakovostnim okenskim steklom in dobro izolacijo zidov.

Tišino običajno začutimo šele, ko po koncu delovnega dne ugasnemo računalnik ali ko ob koncu dneva ugasnemo televizijo. Da bi si olajšali in popestrili svoje življenje, ves čas kupujemo nove elektronske naprave, prav te pa danes v naš vsakdanjik  pogosto vnašajo še več hrupa. Posebno ko smo utrujeni, lahko neprijeten hrup predstavlja že igra otrok v sosednji sobi. Rešitev pa je vse prepogosto ta, da pojačamo zvok televizije in tako hrup preglasimo s hrupom.

Hrup vpliva na živčni sistem

cover_ears.jpg

Raziskave so pokazale, da tudi ne preveč glasen hrup, ki traja ves čas oziroma zelo dolgo časa, vpliva na živčni sistem. Človek lahko sicer brez bolečin prenaša 120 decibelov, hrupnejši zvok pa lahko močno poslabša sluh – celo tako, da ga ni več mogoče ozdraviti. Velika težava hrupa je pravzaprav, da se organizem vsaj na videz nanj privadi, čeprav  ves čas moti sluh. Dolgoročna izpostavljenost hrupu med 90 in 100 decibeli pa dejansko povzroči naglušnost.

Če hrupu torej ne morete kar tako lahko ubežati, poskušajte vsaj prosti čas preživljati v naravi, daleč od mestnega vrveža in elektronskih naprav.