Za razliko od hrane, uvožene iz tujine, ki je vzgojena količinsko in zato poceni, ima domača hrana posebne prednosti. Vemo, da lahko pomaga naši skupnosti in je obenem bolj zdrava. Ste vedeli, da lahko zelenjava prepotuje na stotine kilometrov, da postane del vašega obroka? To ne pomeni le, da ni ravno sveža, ampak pot prispeva tudi k večji porabi goriva, degradaciji okolja in nastanku ogromnih količin odvečne embalaže, ki konča na odlagališčih. Vseh teh vplivov na okolje in naše zdravje pa ne bi bilo, če bi zelenjavo kupili na trgu lokalnega kmeta ali ga sami pridelali doma. Tako bi pomagali okrepiti lokalno gospodarstvo in prispevati k čistejšemu okolju.

Kaj točno je lokalna hrana?

O domači hrani je veliko govora. Ampak kaj to pravzaprav pomeni? Beseda lokalno je okrajšava za idejo, ki nima trdne opredelitev; predstavlja širše območje vašega doma, mesta ali države. V nasprotju z organskimi standardi, ki imajo določeno pravno opredelitev, lokalno pomeni različne stvari različnim ljudem, glede na to, kje živijo, kako dolga je pridelovalna sezona in katere izdelke na trgu iščejo. Medtem ko je lokalno zagotovo relativen pojem, je osnovni koncept preprost: lokalna hrana je vzgojena blizu našega doma. Njen nakup pa podpira lokalno skupnost, običajno manjše in srednje kmetije.

local_foods.jpg

Lokalno ni nujno trajnostno

Trajnostno kmetijstvo vključuje metode za proizvodnjo hrane, ki so zdrave, ne škodujejo okolju ali kmetijskim delavcem, so humane do živali, zagotavljajo pravične plače za kmete ter podporo lokalni skupnosti in kmetijstvu. Nakup lokalne hrane pa nujno ne zagotavlja, da je ta tudi trajnostno proizvedena. Pesticidi, kemična gnojila, sicer uporabljena v industrijskem kmetijstvu, uporaba hormonov in drugo – vse to je lahko vključeno tudi v lokalno proizvodnjo hrane, zato je pomembno, da se pred nakupom prepričate, da je lokalna hrana resnično pridelana ekološko in po naravni poti.

Lokalno nasproti globalnemu

Množična globalna proizvodnja hrane je v celoti odvisna od fosilnih goriv − ta rafinirana in pokurjena ustvarjajo toplogredne pline, ki pomembno prispevajo k podnebnim spremembam. Največji del fosilnih goriv v industrijskem kmetijstvu predstavljajo prav zdravju in okolju škodljive kemikalije in ne gorivo za prevoz ali delovanje strojev, kot bi morda pričakovali! Kar 40 odstotkov energije, ki jo porabimo v množičnem prehranskem sistemu, je posledica proizvodnje kemičnih gnojil in pesticidov. Poleg tega je za predelavo hrane in prevoz do vaše bližnje trgovine potrebno veliko plastične embalaže, ki naj bi ohranjala živila sveža tudi med večdnevnim skladiščenjem. Ta embalaža je po navadi problematična, ker jo je nemogoče ponovno uporabiti ali reciklirati.

local_food_2.jpg

Prednosti lokalnega nakupa živil

Majhne lokalne kmetije vodijo kmetje, ki živijo na svojem koščku zemlje in trdo delajo, da bi jih ohranili ter obdržali. S tem, ko ohranjajo zemljišča v kmetijski rabi, ščitijo odprte prostore in ohranjajo naravno okolje. Obenem pomeni lokalni nakup tudi manj odvečne embalaže in manj vplivov na okolje. V svoji bližini lahko najdete kmetije, ki vam ponudijo sveže izdelke po zelo ugodni ceni, ki je nižja od tiste v trgovini. Sicer obstaja še več razlogov, zakaj kupovati lokalno pridelano hrano; naj vam naštejemo le najbolj tehtne: lokalna hrana je vsekakor boljšega okusa, saj je zaradi bližine hitreje dostavljena in tako tudi zdrži dlje kot živila, pripeljana iz drugih držav.

Lokalna hrana ohranja gensko raznovrstnost

V sodobnem industrijskem kmetijstvu so izbrane le določene sorte rastlin na podlagi njihovih sposobnosti, da hitro dozorijo in prenesejo ostre kemikalije, preživijo pakiranje, zamuden prevoz, odpiranje in ležanje na prodajnih policah. Le peščica hibridnih sort vsakega sadja in zelenjave izpolnjuje te stroge zahteve, zato je malo genetske raznolikosti v pridelovanju. Lokalne kmetije pa nasprotno gojijo veliko število različnih sort, ki zagotavljajo dolgo sezono žetve, vrsto privlačnih barv in najboljše okuse. Mnoge sorte so del dediščine in se prenašajo iz roda v rod, ker imajo dober okus. Te stare sorte vsebujejo genski material iz več sto ali celo več tisoč let človekove izbire in zato zagotavljajo gensko raznovrstnost.

local_buying_food.jpg

Gradimo skupnost

Če boste kupili hrano neposredno od kmeta, boste vzpostavili stari častitljiv odnos med pridelovalcem in kupcem. Tako boste imeli tudi dostop do ogleda kmetije, kamor zlahka odpeljete tudi svoje otroke. Prav tako lahko kmeta povprašate, na kakšen način hrano prideluje; otrokom pa predstavite naravo in kmetijstvo. Večkratni obisk pa bo povečal medsebojno zaupanje in morebiti tudi sodelovanje.

Bodite informirani

Na izbiro imamo več virov lokalno pridelane hrane, tako da se mnogi sprašujejo, kje začeti. Ponudba hrane je ogromna in se spreminja; kje in kako bomo nakupovali, je lahko tudi zelo stresna odločitev, če prej nismo dobro obveščeni. Po drugi strani pa so koristi nakupa lokalne hrane veliko večje, zato le poiščite najboljšega ponudnika.

Kje začeti?

Za začetek si lahko izberete en izdelek in se osredotočite nanj: zelenjava je pogosto dobra izbira. Izbirajte med sezonsko hrano in tako bolje spoznajte lokalno kmetijstvo. Nato poskusite najti lokalni vir mesa ali mlečnih izdelkov. Poln hladilnik domače hrane vas bo morda premamil, da boste začeli še bolj eksperimentirati v kuhinji.