Gramofonske plošče so lahko danes elegantna nostalgična dekoracija domov. Vsestranski hrvaški umetnik Luka Vucić je namreč predstavil linijo izdelkov iz starih gramofonskih plošč ter jim tako ponovno vdihnil življenje. Njegov cilj je bil preoblikovati stare, uničene in neuporabne, a nekdaj dragocene gramofonske plošče v nove predmete, ki so praktični in dekorativni obenem.

Od lestencev in skled do držal in stojal

Predelane gramofonske plošče je umetnik ustvarjal kar šest let, rezultat pa so stojala za papir, cvetlični lončki, lestenci, namizna stojala za pisala in zanimive sklede za sadje. Sicer načrtuje, da bo v prihodnje iz starih plošč izdelal tudi držala za knjige ter stenske ure.

gramofonske_plosce_kot_okras.jpg

Gramofonske plošče je umetnik obdeloval tako, da jih je segreval na visoki temperaturi. Prej je oblikoval kalupe, kamor je nato vložil plošče in jih segreval, dokler se niso začele taliti in so zapolnile model.

Nagrajeni oblikovalec

Luka Vucić je notranji oblikovalec, scenograf in amaterski igralec, ki je za svoje dosedanje delo prejel že več nagrad. Gramofonske plošče, ki imajo zanj tudi veliko sentimentalno vrednost, večinoma najde na različnih sejmih in spletu.

gramofonske_plosce_kot_okras_2.jpg

Trenutno lahko njegove kreativno obdelane plošče kupite na internetni strani Lauba, in sicer za slabih 30 evrov (222 hrvaških kun).