Tri osebe v eni sobi v celem dnevu oddajo v zrak kar osem litrov vode, ki jih je treba nekako spraviti ven. Če je vlažnost v domovanju dolgo časa previsoka, se pojavita kondenzacija in plesen. To poškoduje objekt, še bolj pa poslabša kakovost življenja v njem. Edina rešitev je izsuševanje, ki pa lahko traja tudi nekaj let.

Kondenzacija in plesen pogostejša v sodobnih zgradbah

Paradoksalno sta kondenzacija in plesen veliko pogostejša v modernih kot pa starih zgradbah. Razlog so tudi bolj kakovostni materiali, ki ne prepuščajo vodne pare iz toplejše strani na hladnejšo. V starih stavbah pa so tudi okna veliko bolj propustna. To je zaradi všjih računov za ogrevanje slabo, toda dobro za redno prezračevanje, če tega sicer dovolj skrbno ne počnemo sami.

gecco_8.jpg

Določeno količino vlage vpije tudi zrak, še posebno, če je toplejši in bolj suh, toda hkrati moramo tudi redno prezračevati in tako v sobe pripeljati bolj svež in hladnejši zrak. Tako se toplejši zrak, ki se zadržuje znotraj, izsuši, kar pomeni, da lahko sprejme več nove vlage. Če svoj dom redno zračimo,  bo ta postopek ves čas potekal,  nam pa se ne bo treba ukvarjati s kondenzacijo in plesnijo.

Sistem za prezračevanje v okenskih okvirjih

Strokovnjaki priporočajo, da stanovanje zračimo dva do trikrat dnevno, prostore, v katerih je več vlage (kopalnica, kuhinja), pa celo večkrat. Zračenje pomeni, da za nekaj minut na široko odpremo okna ali vrata. Mogoče pa je namestiti tudi sistem za prezračevanje, ki je vgrajen v okenski okvir in sam nadzira izmenjavo zraka. Sistem ni zapleten in ni viden, prav tako pa ne povzroča hrupa in ne poveča nevarnosti vloma.