Vrt v cvetličnem koritu

tomatoes_on_balcony.jpg

Vrt je lahko velika zaplata zemlje ali pa približno 30 centimetrov dolgo cvetlično korito. V njem bo namreč dovolj prostora za nekaj zelenjave in zelišč, le najti mu morate mesto, kjer bo imel najmanj pet ur neposredne sončne svetlobe na dan. Za nekaj solate pa so recimo dovolj že manjša korita, ki jih postavite na okensko polico. Posebno priročna so korita iz cedrovine, ki je zaščitena pred gnitjem.

Če imate vrt v cvetličnem koritu, morate biti le bolj kot običajno pozorni, da zelenjavo in zelišča gojite v kakovostni prsti, ki vsebuje dovolj hranil in je dovolj rahla, da voda brez težav pronica skoznjo. Zapomnite si tudi, da redno pobiranje pridelka porodi novega. Majhen vrt je še posebno priročen, ker v njem po navadi ne raste toliko plevela; redno ga morate le zalivati.

Rastline pravilno razporedite

solata_na_balkonu.JPG

Za boljše rezultate pravilno razporedite rastline. Višje (denimo paradižnik) naj bodo povsem zadaj ali na sredini, nižje (denimo paprike, jajčevci in bazilika) pa pred njimi. Plezalke (denimo kumare) morajo biti ob robovih. Paradižnik ali fižol lahko namestite ob palice in jima tako omogočite, da rasteta v višino in zavzameta manj prostora.