Največji del mesečnih stroškov gre na račun ogrevanja in hlajenja domovanja, zato je dobra investicija, če zgradite zunanje zidove iz opeke. Opeka bo dodatno izolirala stene na naraven, pasiven način. Sicer pa poznamo štiri principe pasivnega oblikovanja hiš, ki jih je med gradnjo dobro upoštevati: usmerjenost, prezračevanje, izolacija in toplotna masa.

Usmerjenost

Usmerjenost pomeni optimalno postavitev hiše glede na smeri neba in pot sonca. Ogromna zastekljena okna na južni strani hiše namreč poleti spustijo sončno svetlobo v notranjost, za blokiranje žarkov med poletno vročino pa je najboljši nadstrešek.

model_house_photo.jpg
 

Prezračevanje

Za povečanje energijske učinkovitosti je dobro tudi pasivno prezračevanje. Na obeh straneh hiše naj bodo oblikovane večje stenske odprtine, skozi katere zlahka piha vetrič.

Izolacija

Seveda, kot že dobro veste, brez kvalitetne izolacije ne gre, zato med gradnjo dobro izolirajte stene, tla in strop, da ne bodo prepuščali toplote iz prostorov.

wall_insulation_system_1.jpg

Toplotna masa

Ne nazadnje pa lahko povečate energijsko varčnost tudi z izborom gradbenih materialov, ki so gosti in težki ter vase vsrkajo toploto in jo tam zadržijo, na primer, opeko. Opečnate kocke, izdelane iz gline, so najcenejši in najenostavnejši način za povečanje toplotne mase. Velik del vročine  poleti odbijajo nazaj v okolje, temperatura v notranjosti pa ostane približno enaka, saj opeka dom tudi dodatno izolira.