Najprej moramo okvir okna ali vrat dovolj na gosto učvrstiti z vijaki, vedeti pa moramo, da je plastično stavbno pohištvo termično nestabilno in posledično to pomeni, da prihaja do večjih nihanj v dimenziji. Tudi zato v obmorskih krajih lastniki manj uporabljajo plastična okna in pogosteje lesena ter predvsem aluminijasta, ki veljajo za dimenzijsko najbolj stabilna.

Reže in izgube

okna_menjava1.jpg

Omenili smo montažo. Zaradi ne dovolj dobrega in napačno izvedenega tesnjenja med okvirjem in oknom je na tem mestu prihajalo do rež in v primerjavi s celotnim oknom do celo skupnih vrednosti izgub do 25 odstotkov, kar je ogromno. Predstavljajte si, da imate odličen okvir, termoizolacijsko steklo, izgube pa naberete ob steni. Še bolj nevaren pa je pojav kondenzacije na tem mestu, do katere prihaja znotraj rege. In ko se začne pojavljati vlaga, je le še korak do plesni in pospešenega propadanja okna ter hkrati posledičnega slabšanja mikroklime v prostoru.

Zaradi vsega tega so v Nemčiji razvili sistem smernic za montažo, ki so jih poimenovali smernice RAL. V bistvu gre za klasičen sistem tesnjenja v smislu paroprepustnosti. Tako si materiali sledijo od manj paroprepustnih znotraj proti bolj prepustnim zunaj. V Sloveniji so o teh smernicah prvi začeli govoriti v podjetju Interalta Ljubljana. Tesnjenje po standardu RAL je nekako trinivojsko in je sestavljeno iz notranje parne ovire, v sredini sta toplotna in zvočna izolacija, na zunanji strani pa parodifuzna ovira.

Od izolacijskega stekla do montaže

okna_menjava2.jpg

V Sloveniji podjetje Madizajn, d.o.o., iz Zgornjih Pirnič zaradi pomembnosti tematike organizira za arhitekte, načrtovalce, proizvajalce in vgrajevalce stavbnega pohištva izobraževanja s podelitvijo certifikata, ki potrjuje, da so usposobljeni za vgradnjo stavbnega pohištva po smernicah RAL s sistemi i3 Tremco illbruck. Tako potrdilo daje varnost tudi kupcu, vsekakor pa zahtevajte ob vgradnji potrdilo monterja oziroma prodajalca oken ne le o toplotni prevodnosti okvirjev in stekel ter celotnega okna, ampak tudi potrdilo o montaži. Kaj lahko se vam bo zgodilo, da bodo nekateri manj solidni prodajalci trdili, da je to nepotreben in nesmiseln strošek ter da ne boste s tem nič pridobili. Pa boste.

Kot smo rekli, lahko izgube celotnega okna pri slabi montaži dosežejo kar do 25 odstotkov vseh izgub. Okno morate gledati celovito, to pa pomeni okvir, steklo in tudi montažo. Morda še argument za montažo RAL: pred desetimi leti je večina proizvajalcev in prodajalcev oken trdila, da so izolacijska stekla nesmiselna, da bo plin v medstekelnem prostoru izpuhtel in podobne neumnosti, danes pa v sodobna okna praktično zares nihče več ne montira termopanskega stekla.