Če smo pred kratkim ocenjevali pasivne hiše kot nekaj povsem novega in najbolj naprednega, smo letos morali dodati kategorijo, ki je bila do včeraj še znanstvena fantastika: plusenergijske hiše. Ali je mogoče segment, ki porabi kar 40 odstotkov vse energije, spremeniti v segment, ki več energije proizvede, kot je porabi? Odgovor je pritrdilen in konkretni primeri so že pred nami. Vse je za nekaj dobro in okoljska, energetska ter gospodarska kriza bodo generirale povsem novo gradbeno prakso, ki je sposobna po predvidevanjih najnovejše študije OZN realizirati 100-odstotno oskrbo tega planeta z OVE.

Letošnji zmagovalci

V kategoriji plusenergijskih hiš dobi prvo nagrado Mitja Petkovšek.

varcni3.jpg

V novi kategoriji plusenergijskih hiš je nagrado prejel Mitja Petkovšek, ki pa je ob razglasitvi rezultatov uspešno tekmoval v Moskvi. Zato je v njegovem imenu prevzel nagrado in priznanje Marko Lukić (z desne), direktor podjetja Lumar, ki je hišo zgradilo. Nagrado mu je predal predstavnik podjetja Mecum Miha Dolinar. Čestitkam so se pridružili direktor Eko sklada Franc Beravs, direktorica Celjskega sejma Breda Obrez Preskar in Bojko Jerman (E-Netsi), ki je v imenu komisije tudi obrazložil njihove odločitve.

Obrazložitev:
Namesto prevelike in preveč potratne hiše je g. Petkovšek zgradil ravno prav veliko pasivno hišo, na katero je vgradil še sončne celice, ki proizvedejo dvakrat toliko električne energije, kot je družina Petkovšek porabi za prav vse svoje energetske potrebe v hiši. Za ogrevanje prostorov porabi na letni ravni le 500 kWh, za ogrevanje sanitarne vode 450 kWh, to je skupno na letni ravni toliko, kot je mi drugi porabimo v treh ali štirih tednih! Presežek proizvedene električne energije bi lahko družina Petkovšek uporabila za pogon električnega avtomobila in še bi ostalo električne energije za prodajo. Na tak način bi hiša v nekaj desetletjih z odvečno energijo povrnila tudi primarno energijo, ki je bila potrebna za izdelavo te hiše!
Pomembna odlika te hiše je optimalna velikost in v njej je le tisto, kar je zares potrebno, ni tehnične navlake, ki jo najdemo v številnih primerih. Zato je ta hiša takšna, da si zasluži posnemanje in spoštovanje.
Mimogrede: ali g. Petkovšek potrebuje TEŠ ali NEK?

V kategoriji pasivnih hiš dobi prvo nagrado Franc Kepec.

varcni6.jpg

Obrazložitev:
Pasivna hiša Kepec je narejena odlično in k tej odličnosti je prispeval sam investitor, ki je svoje ročne spretnosti dokazal na izjemno kakovostnih majhnih detajlih, ki so lahko krivi za največje napake pri tovrstni gradnji. Hiša ima velik toplovodni solarni sistem, ki zagotavlja ogrevanje prostorov in sanitarne vode v dolgem obdobju, več kot sedem mesecev. Objekt ima velik zalogovnik za kapnico in ni priključen na komunalni vodovod, seveda ima tudi čistilno napravo. Na strehi pa je še kar nekaj prostora za sončne celice in vse kaže, da Kepec še ni rekel zadnje besede!

V kategoriji pasivnih hiš dobita drugo nagrado Brane Leben in Vesna Hajdinjak.

varcni4.jpg

Obrazložitev:
Pasivna hiša Leben-Hajdinjak je zelo podobna prvonagrajeni, tudi tukaj je investitor zavihal rokave in tudi v tem primeru je tehnična oprema najboljša, čeprav oba investitorja nista začela gradnjo z debelo denarnico. To je pomembno sporočilo, saj je kakovost opreme pomembna in se je kasneje ne da na hitro zamenjati, kot se lahko zamenja drugo opremo v hiši. Tudi ta hiša je ravno prav velika za svoja uporabnika, logično projektirana in narejena. Poleg toplotne črpalke, ki izkorišča odpadni zrak in zemeljski prenosnik toplote, ima hiša še solarni sistem, malo manjšega od prvonagrajenega. In tudi na tej strehi je še kar nekaj prostora...

V kategoriji pasivnih hiš dobi tretjo nagrado Mitja Zupan.

varcni2.jpg

Obrazložitev:
Hiša Zupan je že klasičen objekt podjetja Lumar, ki tako kot večina drugih ponudnikov že standardno ponuja pasivne montažne hiše, ki so bile do včeraj za proizvajalce hiš nekaj povsem novega. Hiša ima vse, kar mora imeti, ob tem pa še svojo vodo, kapnico, kar bo vedno bolj pomembno, saj je uporaba čiste pitne vode za pomivanje, WC-izplakovalnike, zalivanje... nekaj, čemur se bomo že kmalu čudili. Hiša je v vseh pogledih korektno narejena in spada v klasični repertoar pasivnih hiš.

V kategoriji obnove hiš dobi nagrado Mitja Tramšek.

varcni5.jpg

Obrazložitev:
Mitja Tramšek dobi nagrado zato, ker je solidno obnovil hišo in stavil na pravo energetsko opcijo, na biomaso. Po navadi so obnovljene hiše tudi skladišče veliko energetskih sistemov, kotlov... V tem primeru je investitor počistil z navlako in kupil zelo kakovosten kotel na polena, zato ne bo odvisen od fosilnih virov, niti od električne energije, ki je pri nas za uporabnike toplotnih črpalk dražja kot za preostale potrošnike, namesto da bi bila cenejša. Hiša Tramšek bo uporabljala najbolj trajnosten, varen, cenen in udoben vir energije ter je zato vzor za prav vse graditelje hiš. Pravilno je na strehi predvidel še solarni sistem za predvsem poletno ogrevanje sanitarne vode in komisija je pri izboru nagrade to upoštevala.