Voda in spolzka površina

Pokrov straniščne školjke naj bo vedno zaprt. V školjki je namreč ravno dovolj vode, da se malček v njej lahko utopi, hkrati pa je njena oblika dovolj zanimiva, da si bo želel vanjo pokukati. Prav tako nikoli ne puščajte vode v kadi ali umivalniku, če se razlije na tla, pa jo takoj pobrišite. Otrok se dejansko lahko utopi že v majhni lužici.

Priporočljivo je tudi, da vedno zapirate kabino za prhanje ali zaščitite kad za kopanje. Otroku, ki ju raziskuje, lahko namreč uspe odpreti vročo vodo in se hudo opeči; ker sta njuni površini zelo spolzki, pa lahko tudi pade in se močno poškoduje. Prav zato tudi na tla položite preprogo, ki ima zaščito proti drsenju. 

link_bath_mats.jpg

Nevarne snovi in elektrika

Če imate v kopalnici koš za smeti, naj bo ta dvignjen, da otrok ne bo mogel brskati po njem. Čeprav ga otrok načeloma ne more doseči, pa vanj vseeno nikoli ne mečite zdravil, čistil, britvic in stekleničk s pršili. Tako nevarne predmete raje shranite na skritem mestu in jih čim prej odnesite iz stanovanja. Zdravila, kozmetiko in čistila, ki jih še uporabljate, pa shranjujte v nedosegljivih ali zaklenjenih omaricah.

Vtičnice, ki so nepogrešljive tudi v kopalnici, naj ne bodo nikoli poškodovane, prav tako pa naj bodo tudi dobro zavarovane. Za otroške prstke so namreč zelo zanimive; ker je v kopalnici vedno tudi nekaj vode, pa lahko po nesrečnem naključju pride celo do električnega udara. Na nedosegljivem mestu shranjujte tudi sušilnik za lase in podobne aparate, ki jih uporabljate v kopalnici.

s370.jpg

Zaprta in zaklenjena vrata

Raje preprečite, kot zdravite, zato kopalniška vrata vedno zapirajte, lahko pa jih celo zaklepate ali nanje namestite varnostno ključavnico za otroke.