Ne le stene, tudi vrata doma morajo biti dobro izolirana. Samo tako v notranjost ne bosta vdirala mraz ali vročina pa tudi tako nadležnega prepiha ne bo. Investirajte torej v kakovostno izolacijo vrat, pazite pa, da se bodo vrata še vedno lahko gladko odpirala in zapirala.

Izolacijski trakovi

S trakovi lahko izolirate zgornji del vrat kakor tudi levo in desno stran. Po navadi so nekoliko podloženi, enostavno pa jih prilepimo na lesen okvir vrat. Druga možnost so tanki trakovi brona, ki jih s kladivom pritrdimo tam, kjer se vrata zaprejo. Obstajajo tudi trakovi iz pene, za katere pa se ni priporočljivo odločiti. Ker so tako debeli, namreč težko zapiramo vrata; hitro pa se tudi poškodujejo.

bobby_holzbach_after_vinyl_job_002.jpg

Menjanje praga

Na pragu se nabirata umazanija in prah, poleg tega pa je tudi del vrat, ki se najprej obrabi. Prav zato na trgu obstajajo nadomestni pragovi, ki pa jih mora v nasprotju z izolacijskimi trakovi namestiti strokovnjak, saj je potrebno včasih odstraniti in spet namestiti tudi vrata.

dsc01322.jpg

Namestitev dodatnega spodnjega dela vrat

Namesto praga lahko zamenjate tudi samo spodnji del vrat. To je del vrat, ki zapolni vrzel med vrati in pragom. Gre torej za dodaten izolacijski del, po navadi v obliki metlice, ki poskrbi, da se vrata res dobro zaprejo in ne prepuščajo zraka.