Starši velikokrat pustijo otrokom, da z garažnimi vrati upravljajo sami, včasih celo brez nadzora. S tem pa povečujejo tveganje za poškodbo, ki se lahko konča s smrtnim izidom. Otroci so namreč nepredvidljivi in se zlahka ujamejo pod težka vrata, ko se denimo poskušajo še pravočasno zvaliti pod njimi, ali pa po nesreči padejo ravno tam. Ker vrata običajno ne delujejo na senzor, ki bi zaznal premikajoče se telo pod njimi in jih ustavil, ampak se ustavijo šele od dotiku, je treba upoštevati nekaj varnostnih nasvetov.

Vrata naj bodo popolnoma odprta ali zaprta

safety_garage_doors3.jpg

Če pustite avtomatska garažna vrata odprta do polovice, se lahko, ko jih poskušate z daljinskim upravljalnikom ponovno odpreti, zgodi, da se začnejo zapirati v nasprotno smer – takrat pod njimi ne sme biti ničesar. Zato je priporočljivo vrata puščati do konca odprta ali pa jih popolnoma zaprite; nikoli pa naj ne bodo odprta le na pol, saj je hoja pod njimi zelo nevarna.

Varnostni ukrepi

Otrokom nikoli ne pustite upravljati z avtomatskimi vrati, temveč daljinski upravljalnik spravite na varno mesto, kjer ga ne bodo mogli doseči. Pojasnite jim, da so vrata težka in da se zato ne smemo zadrževati ali hoditi spodaj, kadar se premikajo. Pri zapiranju vrat vedno poskrbite, da v bližini ni hišnih živali.

keyless_entry_system.jpg

Vrata naj bodo uravnotežena; naj vam strokovnjak pravilno namesti in skrije kable, mora pa jih tudi dobro pritrditi. Vrata testirajte vsak mesec, ali se res ustavijo, če se dotaknejo predmeta, ki je visok nekaj centimetrov. Če se ne ustavijo in ne začnejo delovati v nasprotno smer navzgor, daljinskega upravljalnika ne uporabljajte in do strokovnega popravila z njimi upravljajte ročno.